Cuantumul alocației pentru pentru susținerea familiei, cât și pragurile de eligibilitate pentru acordarea acestui sprijin ar urma să fie dublate, conform unui proiect de lege propus de liberali, care mai prevăd ca sumele necesare majorărilor să fie acoperite din veniturile mai mari din accize și TVA ce vor fi colectate la buget în urma creșterii prețurilor.
De ce este important: Alocația pentru susținerea familiei se acordă de stat ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Conform legii, alocația se calculează ca procent din indicele social de referință (ISR), care a fost majorat cu cu 5,1% de la 1 martie 2022, de la 500 lei la 525,5 lei, ca urmare a indexării prevăzute de o lege intrată în vigoare anul trecut.
De asemenea important: Alocația nu a mai suferit însă actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenumePentru a răspunde acestei probleme, un grup de liberali au inițiat o propunere legislativă care propune o majorare cu 100% a alocației pentru sprijnirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii.
De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, este propusă și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an, astfel încât numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul.
Astfel dacă până în prezent, pentru a beneficia de alocație, venitul net mediu lunar pe membru de familie se situa la pragul minim de 0,40 ISR inclusiv, acest prag propus a fi majorat la 0,80 ISR inclusiv, deci la 420,4 lei.
CITEȘTE ȘI Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, semnată. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele vor fi plătite prin ticheteAutorii proiectului arată că sumele necesare acoperirii acestor majorări vor putea fi acoperite din creșterea veniturilro bugetare obținute anul acesta din TVA și accize.
”Impactul bugetar determinat de modificările propuse prin prezenta inițiativă va putea fi compensat în integralitate din surplusul de încasări fiscale determinat de veniturile bugetare din TVA și accize, care în anul 2022 se situează mult peste prognozele care au stat la fundamentarea legii bugetului de stat pentru anul în curs”, subliniază inițiatorii.
CITEȘTE ȘI LEGE Nouă procedură de contestare a contravențiilor, inclusiv auto. Șoferii vor putea contesta mai ușor amenzileNoile praguri și alocații propuse
Pentru familia, compusă din soț, soție și copii, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:
a) 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 1,2120 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
Pentru familia, compusă din soț, soție și copii, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează:
a) 0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 1,2009 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
CITEȘTE ȘI Codul rutier, schimbat: Perioada de suspendare a permisului de conducere, DUBLATĂ la folosirea telefonului, trecere pe roșu sau șofat agresiv. Suspendare și mai mare pentru nerespectarea semnalelor polițistuluiPentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă, după cum urmează:
a) 0,428 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 1,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 1,712 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează:
a) 0,408 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 1,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 1,632 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.