Primăria Capitalei a demarat, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, instalarea a 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, la spitale și unități de învățământ din întregul oraș, anunță instituția vineri. Scopul acestor senzori, care vor măsura particulele în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1 ) și dioxidul de azot (NO2), este de a identifica mai bine sursele de poluare și de a contribui la analiza efectelor poluării asupra sănătății cetățenilor.
”Primăria Capitalei a demarat, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, instalarea a 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, la spitale și unități de învățământ din întregul oraș Scopul acestor senzori, care vor măsura particulele în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1 ) și dioxidul de azot (NO2), este de a identifica mai bine sursele de poluare și de a contribui la analiza efectelor poluării asupra sănătății cetățenilor, astfel încât Primăria Municipiului București să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer”, anunță PMB.
Inițiativa este susținută de Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase, o rețea globală de prestigiu alcătuită din 70 de orașe din întreaga lume, ce are drept scop salvarea vieților prin prevenirea bolilor netransmisibile precum cancerul, afecțiunile cardiace și respiratorii, scrie News.ro.
Potrivit PMB, ”primii 24 senzori au fost deja montați, după cum urmează: Sectorul 1 - Grădinița nr. 203, Grădinița nr. 43, Școala Gimnaziala Nr. 184, Grădinița nr 283, Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu, Creșa Vrancea, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială Nr 6 / sediul Dobrogeanu Gherea 74, Școala Gimnazială Geo Bogza, Școala Gimnazială nr. 179, Școala Gimnazială Nr. 183; Sectorul 2 - Grădinița nr. 147, Colegiul Mihai Viteazul, Școala Gimnazială nr. 32, Școala Gimnazială nr. 145, Școala Gimnazială nr. 27; Sectorul 3 – Școala Gimnazială nr. 149, Grădinița nr. 255, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu; Sectorul 6 - Școala Gimnazială nr. 161, Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, Școala Gimnazială nr. 279, Școala Gimnazială Sfânta Treime, Școala Gimnazială nr. 167”.
Restul de 20 de senzori vor fi instalați treptat în următoarele două săptămâni și vor fi conectați la platforma online dedicată acestui proiect, astfel încât datele furnizate să poată fi consultate în timp real de cetățeni pe site-ul Primăriei Capitalei și pe aerlive.ro.
Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase este susținut de Bloomberg Philanthropies, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația globală de sănătate Vital Strategies. Acesta recunoaște rolul important pe care administrațiile locale îl au în implementarea măsurilor ce s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor netransmisibile.
Primăria Capitalei, prin Direcția de Mediu, derulează campanii de măsurări indicative ale calității aerului cu autolaboratorul din dotare, în vederea evaluării concentrațiilor de poluanți atmosferici în diferite zone ale Municipiului București (artere intens circulate, zone de expunere a populației sensibile, etc.) și colaborează cu autoritățile responsabile în domeniul protecției calității aerului.
Rezultatele acestor campaniii se regăsesc accesând următorul link: https://www.pmb.ro/programe/4/menu-page/14
Parteneriatul pentru Orașe Sănătoase este o rețea globală de prestigiu formată din orașe implicate în salvarea de vieți omenești prin prevenirea bolilor netransmisibile (BNT).
Susținută de Bloomberg Philanthropies, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația globală de sănătate Vital Strategies, această inițiativă determină orașe din întreaga lume să stabilească politici locale și măsuri concrete de reducere a factorilor de risc în ceea ce privește calitatea aerului.