Prețurile locuințelor din România pot crește anul acesta cu 5-7%

Prețurile locuințelor din România pot crește anul acesta cu 5-7%
scris 17 apr 2017

Cererea ridicată în contextul alocării fondurilor pentru programul “Prima Casă” ar putea să ducă la o nouă majorare a prețurilor locuințelor, a declarat, pentru News.ro, directorul diviziei New Homes din cadrul companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu, care estimează pentru anul acesta o creștere medie de 5-7%.

Un alt motiv pentru creșterea prețurilor este majorarea costurilor de dezvoltare, de la prețurile terenurilor la cele ale materialelor de construcții și ale forței de muncă, estimează consultantul.

Urmărește-ne și pe Google News

“Prețurile locuințelor noi din București și împrejurimi au crescut ușor la începutul acestui an, pe fondul finalizării mai multor proiecte - față de momentele incipente de construcție sau cele din perioada de construcție, locuințele finalizate au prețuri mai ridicate de vânzare, ceea ce duce implicit și la o creștere generală a mediei”, a spus Voicu, pentru News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit consultantului, anul 2017 a debutat într-un climat general semnificativ mai favorabil față de 2016, când începutul de an a fost marcat de incertitudinile privind Legea dării în plată și epuizarea rapidă a fondurilor din programul Prima Casă.

Situație imobiliară tristă: Românii locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UE CITEȘTE ȘI Situație imobiliară tristă: Românii locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UE

“În plus, existența unui plafon de finanțări prin programul guvernamental stabilit pentru o durată mai îndelungată de timp asigură o predictibilitate ridicată, atât pentru investitori cât și pentru potențialii cumpărători”, a completat consultantul Coldwell.

Normele metodologice pentru programul “Prima Casă” din 2017 au fost adoptate în 27 februarie prin Hotărâre de Guvern, care prevede că locuințele supuse consolidării sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditelor sunt asimilate locuințelor noi.

Programul ”Prima Casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016.

În acest context, analistul imobiliar susține că este posibil să se înregistreze majorări de prețuri pe piața rezidențială.

Studiu: Cele mai bune și mai slabe cartiere din țară ca servicii medicale. Pe ce străzi sunt cei mai buni medici CITEȘTE ȘI Studiu: Cele mai bune și mai slabe cartiere din țară ca servicii medicale. Pe ce străzi sunt cei mai buni medici

“Este posibil să înregistrăm noi vârfuri de cerere pe segmentul Prima Casă, vârfuri care ar putea să ducă la creșteri punctuale de prețuri. În ansamblu, asistăm la o dezvoltare a pieței rezidențiale, o majorare a ponderii proiectelor middle market (n.r- segment pe care prețurile medii de tranzacționare sunt curpinse între 1.100 și 1.300 de euro pe metrul pătrat util) în totalul ofertei noi și la o diversificare a metodelor de achiziție”, a subliniat Voicu.

Analistul estimează că plafonul alocat pentru finanțări prin programul "Prima Casă" în 2017 se va epuiza înainte de finalul acestui an.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziție pe segmentul mass market (segmentul locuințelor ieftine) este reprezentantă de finanțările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacțiilor.

Dezvoltatorii care construiesc astfel de proiecte livrează pe piață un stoc de locuințe cu prețuri medii cuprinse între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util.

Aproximativ 12.000 de locuințe se află în acest moment în dezvoltare în București și împrejurimi și ar putea fi livrate în acest an dacă dezvoltatorii își vor respecta termenul de finalizare, potrivit unui raport al Coldwell care mai arată că în curând va fi demarată construcția altor 2.000 de unități, cu termene de livrare anunțate pentru 2018.

Cea mai mare pondere a locuințelor care ar urma să fie finalizate în acest an în București și împrejurimi se încadrează pe segmentul mass market (segmentul locuințelor ieftine), adică 59,5% sau peste 7.200 de unități, în creștere față de anul anterior cu 6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
locuinte
imobiliar