Prețul cărnii de porc va crește cu 25%. Producție deficitară în România

Prețul cărnii de porc va crește cu 25%. Producție deficitară în România
scris 4 iun 2021

Prețul cărnii de porc va crește în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe piața chineză, în contextul în care în România producția la carne de porc este deficitară, a declarat președintele secției de Zootehnie a Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), Ilie Van, în timpul unei dezbateri despre agricultura românească.

"China va fi, între 2020 și 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane și-a redus producția până la circa 35 de milioane de tone și va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînțeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană prețurile la carnea de porc vor crește cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situația sectorului de carne de porc din România. (...) Exportul de carne de porc din Europa către China: de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020, deci un milion în plus în 2020 și în 2025 se duce la 4 milioane de tone. Deci, la ce să ne așteptăm: prețul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România. Ce facem? Va trebui să găsim soluții, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa", a afirmat Ilie Van, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Reprezentantul Academiei de Științe Agricole și Silvice a subliniat că o țară trebuie să își asigure aproximativ 90% din consumul de carne din producția proprie.

"Producția de carne la nivel mondial în 2020 a fost estimată în scădere față de 2019 și 2018, este vorba de circa 333 de milioane de tone de carne. Cam toate speciile au scăzut, cu excepția cărnii de pasăre, care a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare producție realizată de această specie. Dar atenție foarte mare: din toată această producție de 300 și ceva de milioane de tone, doar 10-12% se comercializează. Deci, comerțul internațional cu carne este de doar 10-12%. Asta, ca aviz celor care susțin că nu e nicio problemă dacă nu producem noi: cine nu produce la un grad de auto-suficiență, măcar de 90%, nu poate să se hrănească, asta trebuie să fie clar. (...) În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc și de pasăre, iar 10% de bovine și ovine. Dacă bovinele și ovinele le putem valorifica mai bine pe piața externă, atunci creșterea porcului și a păsărilor trebuie să fie cu destinație pentru piața internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficiența, la un nivel la care să nu ne fie teamă", a menționat Ilie Van.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Președintele secției de Zootehnie a Academiei de Științe Agricole și Silvice a atras atenția că scăderea importurilor de carne de porc în România s-a reflectat imediat în scăderea consumului de carne de porc.

"În 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. În 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scăzut importul cu 50.000 de tone. Dar am scăzut și consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat și cu 50.000 de tone (a scăzut consumul, n.r.). Cauza principală a fost creșterea cu 25% a prețului la import. (...) S-a sesizat cineva că România a consumat cu 50.000 de tone mai puțin în 2020 față de 2018? Nimeni. Dacă vom continua în acest ritm, probabil că nu vom mai avea deloc carne de porc", a atras atenția Ilie Van.

viewscnt
Afla mai multe despre
porc
carne