Planul guvernanților pentru lacul Snagov: interzic unele piscine, opresc skyjet-ul și flyboard-ul, limitează înălțimea valurilor

Planul guvernanților pentru lacul Snagov: interzic unele piscine, opresc skyjet-ul și flyboard-ul, limitează înălțimea valurilor

Sursa foto:wikipedia/Thomas Stellmach-Flickr

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 19 mai 2016

Aria naturală protejată lacul Snagov este puternic afectată de construcțiile efectuate în zonă, de apele uzate menajere aruncate inclusiv din Palatul Snagov al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Complexul Național Sportiv Snagov, Complexul Olimpic Sydney 2000, Castel Film și hotelul Vila 23 și de bărcile cu motor cu care se plimbă diverse persoane, relevă un document guvernamental.

Planul guvernanților este acum să găsească și demoleze construcțiile ilegale, să intre în clădiri și să demonteze țevile prin care apele sunt deversate în lac, să interzică utilizarea piscinelor neracordate la rețeaua de canalizare și să limiteze traseul de circulație pentru toate ambarcațiunile, cu sau fără motor, dar și să interzică skyjet-ul și flyboard-ul și să reducă înălțimea valurilor produse de ambarcațiuni.

Lacul Snagov, rezervație naturală în suprafață de 100 de hectare aflată în vecinătatea Bucureștiului, a fost inclus de regimul comunist în 1952 în Rezervația Complexă Snagov, de 1.147 de hectare, zonele din apropiere fiind declarate "stațiuni recreative muncitorești". Între timp, de la stațiuni recreative muncitorești, zona a devenit mai curând un loc de refugiu pentru bogații Capitalei, care și-au ridicat aici vile cu piscină și ponton pentru bărci cu motor.

Urmărește-ne și pe Google News

Populația localității Snagov a crescut de la 5.713 persoane, în 2004, la 7.370 localnici, anul trecut, numărul clădirilor înregistrate în zonă la acest moment depășind 3.000 de unități (dintre care clădiri în care se află locuințe sunt 2.998 unități). Numărul total al locuințelor a urcat la 4.142.

Structurile de primire turistică au scăzut, în schimb, de la 67 unități, în 1998, la doar 3 unități, în 2014.

Un document redactat la nivelul Guvernului relevă că aria naturală protejată Lacul Snagov este afectată de ambarcațiunile motorizate, care stârnesc sedimentele, poluează cu substanțe chimice și infestează lacul cu specii invazive de floră și faună, prin transfer de la un mediu acvatic la altul. Soluția gândită la nivelul Guvernului este de restricționare a navigației pe două tipuri de culoare, respectiv un culoar de navigație pentru ambarcațiuni fără motor termic, care să țină circulația la o distanță de 25-50 de metri de mal, și un culoar de navigație pentru ambarcațiuni motorizate, care să limiteze circulația doar pe centrul lacului, la o distanță de cel puțin 50 de metri de mal.

Strategie la Guvern: Tunel subteran la Parlament, Aqualand în Dudeștii Noi, parcare sub Sala Palatului CITEȘTE ȘI Strategie la Guvern: Tunel subteran la Parlament, Aqualand în Dudeștii Noi, parcare sub Sala Palatului

Simultan, viteza de deplasare a ambarcațiunilor va fi limitată la maximum 20 km/oră. Între locuința riveranilor și culoarele navigabile, viteza de deplasare va fi limitată la 5 km/oră.

Vor fi interzise și circulația pe lac a mai mult de două ambarcațiuni motorizate, desfășurată simultan și în același sens, la o distanță mai mică de 250 de metri între acestea., parcurgerea repetată, de mai mult de 4 ori/oră, de către aceeași ambarcațiune motorizată, a uneia sau mai multor zone din aria protejată, precum și staționarea cu o durată mai mare de 15 minute, în alte locuri decât cele menționate într-un permis special eliberat în acest sens. 

Guvernanții s-au gândit și la persoanele care se distrează prin tractări repetate în aceeași zonă, cu skyjet-ul și șalupe de viteză, a diferitelor obiecte gonflabile, motiv pentru care va interzice utilizarea atât utilizarea ambarcațiunilor de tip skyjet, inclusiv pentru activități de tip flyboard, cât și tractarea oricăror obiecte gonflabile de către ambarcațiunile de viteză, în scop de agrement.

Skyjet-ul și flyboard-ul, imagini pe care guvernanții le vor pe cale de dispariție la Snagov

Skyjet-ul și flyboard-ul, imagini pe care guvernanții le vor pe cale de dispariție la Snagov

Chiar și producerea de valuri mai mari de 30 centimetri de către ambarcațiunile motorizate va fi interzisă.

"Măsurarea înălțimii valurilor produse la viteze diferite se poate face cu o riglă gradată, fixată, și apoi se filmează o suită de încercări ca și dovadă și se concluzionează în formă scrisă. Astfel se poate identifica și un interval de viteze între care ambarcațiunile motorizate produc valuri mai mici", este sistemul, ușor, amuzant, gândit la nivelul Guvernului.

Toate aceste obligații vor fi verificate de Căpitănia Portului Snagov.

Fără acordul Căpităniei, nu vor mai fi posibile nici concursuri, acrobații, cascadorii pe lacul Snagov.

FOTO Proiectele care trebuie să schimbe fața Bucureștiului au fost aprobate. Investiții de aproape 240 mil. euro CITEȘTE ȘI FOTO Proiectele care trebuie să schimbe fața Bucureștiului au fost aprobate. Investiții de aproape 240 mil. euro

Zgomotul de fond va fi limitat la 45 de decibeli, în perimetrul ariei protejate.

Nu vor mai fi acceptate nici focurile de artificii și discotecile ad-hoc în perimetrul ariei protejate, iar vizitatorilor zonei naturale li se va recomanda să poarte îmbrăcăminte în culori similare mediului natural din perioada respectivă a anului. Picnicuri, petreceri, evenimente sportive vor fi obligatoriu autorizate în prealabil.

Adio artificii pe lacul Snagov

Adio artificii pe lacul Snagov

Pescuitul comercial cu plase și alte echipamente va fi permis doar după ce Agenția Națională de Pescuit va elabora un studiu prin care să estimeze populația de pești per specie și tendințele evolutive. Pe cale de consecință, va fi interzisă și procurarea de momeli din zona riverană sau din lac

Va fi impusă identificarea ambarcațiunilor fără număr de înmatriculare de la Autoritatea Navală Română, prin aplicarea unei etichete autoadezive cu un cod unic, care să asigure găsirea rapidă a proprietarului în cazul unor prejudicii asupra mediului. Fără acest cod unic sau un număr de înmatriculare primit de la Căpitănia Portului Snagov, accesul ambarcațiunilor în aria naturală protejată nu va mai fi permis.

Un alt factor care afectează aria naturală este legat de construcțiile din zonă, deșeurile, rumegușul și alte materiale rezultate conducând la dispariția unor specii de plante și animale.

FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro

În acest caz, Guvernul vrea ca Fundația Snagov, în calitate de custode al ariei protejate în baza unei convenții încheiate cu Ministerul Mediului, să sesizeze autoritățile abilitate despre apariția și existența construcțiilor ilegale în zona malurilor și de protecție, pentru "derularea demersurilor de revenire la starea naturală a malurilor și habitatelor". Formularea din document dă de înțeles că Guvernul se așteaptă ca aceste construcții ilegale să fie demolate.

"Există și garaje cu două niveluri, utilizate ca bar ori sufragerie de vară sau chiar ca loc de aterizare elicopter - helioport", remarcă oficialii guvernamentali.

Deversarea apelor uzate menajere este o altă problemă identificată, principalele surse de poluare indicate în documentul guvernamental fiind Unitatea Militară 0490 a Ministerului de Interne, Complexul Național Sportiv Snagov al Ministerului Tineretului și Sportului, Palatul Snagov al RA-APPS, folosit atât pentru acțiuni de protocol ale autorităților, cât și pentru nunți și botezuri, Castel Film, casă de producție de filme, Complexul Olimpic Sydney 2000, o bază sportivă construită în satul Izvorani, S.N.R.- stația Tâncăbești, o stație de emisie a Societății Naționale de Radiocomunicații, și Vila 23, un hotel ridicat în Snagov.

Vila 23

Vila 23

Conform documentului, majoritatea riveranilor nu s-ar racordat la rețeaua comunală de preluare a apelor menajere sau susțin că au fose septice proprii, dar în realitate multe imobile au instalații cu racordări duale, atât la fose, cât și pentru goliri în lac. Din acest motiv, autoritățile au calculat că există câteva sute de imobile care trebuie verificate.

Guvernul vrea să interzică riveranilor să mai deverseze apele menajere și uzate în lacul Snagov și să impună proprietarilor, prin primăriei, Administrația Națională Apele Române, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, să se racordeze la rețeaua de canalizare existentă.

Dacă utilizează fose, proprietarii vor fi obligați să aibă dovezi scrise, precum chitanțe, din care să rezulte cantitățile preluate de vidanje. "În cazul conectării la rețeaua comunală, proprietarii trebuie să poată face dovada la fața locului că apa ajunge în această rețea", este scris în document.

Simultan, vor fi desființate toate țevile pentru deversări de ape în lacul Snagov de către inspectorii guvernamentali și va fi aplicat un plan de verificări anuale.

FOTO Clubul Bellagio, executat pentru un credit, nu a putut fi vândut. Banca reduce acum prețul licitației cu 25% CITEȘTE ȘI FOTO Clubul Bellagio, executat pentru un credit, nu a putut fi vândut. Banca reduce acum prețul licitației cu 25%

Constatând că în lacul Snagov este deversată și apa multora din sutele de piscine existent, fiecare cu câteva sute de mii de litri de apă, Guvernul va interzice deversarea apelor tratate provenite din piscine, inclusiv a apelor folosite la spălările periodice ale acestora, impunând obligația de racordare și a piscinelor la rețeaua de canalizare.

În cazul în care nu există dovada conectării la rețeaua de canalizare, va fi interzisă utilizarea piscinei până la momentul în care poate fi prezentată o astfel de dovadă, inclusiv a dezactivării tuturor țevilor de scurgere în lac, operațiune care va fi verificată de către inspectori.

viewscnt
Afla mai multe despre
lacul snagov
interzice
guvernantii
ambarcatiuni
skyjet