Peste 100 de percheziții la profesori și studenți vizați într-un dosar denumit ”Diplome de licență fără studii”

Peste 100 de percheziții la profesori și studenți vizați într-un dosar denumit ”Diplome de licență fără studii”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2017

Peste 100 de percheziții au loc, miercuri dimineață, la cadre didactice și studenți de la două universități suspectați de fapte de corupție într-un dosar denumit generic ”Diplome de licență fără studii”, anunță Parchetul instanței supreme, precizând că în aceste instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenți. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că universitățile vizate sunt "Vasile Goldiș" și "Aurel Vlaicu" din Arad.

Astfel, anchetatorii fac 106 percheziții domiciliare la cadre didactice și studenți, iar în acest dosar 36 de persoane au calitatea de suspect, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ au cerut și primit bani și bunuri cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, în urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenții primeau în timpul examenelor susținute on-line răspunsurile corecte la testele grilă, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificată nota de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea. Procurorii spun că informaticienii intrau în contul electronic al studentului și modificau răspunsurilede la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră.

Totodată, studenții cumpărau direct de la profesori lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

"În respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi. O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice", afirmă procurorii Parchetului instanței supreme.  

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că sunt vizate universitățile de stat "Vasile Goldiș" și "Aurel Vlaicu: din Arad.

La perchezitii participă, alături de un procuror al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curși de Casație și Justiție, și ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, ai Direcției de Combatere a Crimei Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din Poliția Române, precum și polițiști de la inspectoratele județene din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș și lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș” București.

viewscnt
Afla mai multe despre
perchezitii
studenti