Percheziții la APM Alba și la sediul unor firme printre care Kronospan și Kronochem Sebeș. Suspiciuni de poluare, export de deșeuri și falsificarea datelor prezentate publicului

Percheziții la APM Alba și la sediul unor firme printre care Kronospan și Kronochem Sebeș. Suspiciuni de poluare, export de deșeuri și falsificarea datelor prezentate publicului
scris 24 oct 2024

Procurorii de pe lângă Tribunalul Alba au făcut miercuri percheziții la o instituție publică din Alba Iulia și la sediul unor societăți comerciale. Este vorba despre Agenția pentru Protecția Mediului Alba alături de SC Kronoșpan Trading SRL Sebeș, SC Kronochem Sebeș SRL și SC Wessling Romania SRL (Târgu Mureș), potrivit unor surse apropiate anchetei. Kronochem este producătorul de formaldehidă, aflat pe platforma industrială a Kronospan.

Perchezițiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Percheziții DNA la Clubul Sportiv Rapid CITEȘTE ȘI Percheziții DNA la Clubul Sportiv Rapid
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis un comunicat de presă:

În cursul zilei de 23.10.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat percheziții domiciliare în 5 locații:

  • la sediul unei instituții publice din municipiul Alba Iulia;
  • la sediul a două societăți comerciale A și B din municipiul Sebeș;
  • la un punct de lucru situat în municipiul Brașov;
  • la o societate comercială C din mun. Târgu-Mureș.

Perchezițiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, pentru care urmărirea penală se desfășoară in rem.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit bănuiala rezonabilă că, în perioada 2022-2024, reprezentanții societăților A și B, ce activează în industria prelucrării lemnului și respectiv în industria chimică, precum și reprezentanții societății C, care a realizat prelevări și monitorizări ale substanțelor poluante pentru celelalte două societăți, au modificat datele privind monitorizarea emisiilor de poluanți în aer, iar valorile astfel modificate au fost introduse în baza de date care a constituit raportarea oficială a situației monitorizărilor, informațiile fiind comunicate instituției publice din Alba Iulia, altor instituții de control, precum și publicului.

UE analizează o majorare a tarifelor pentru mai multe produse agro-alimentare rusești CITEȘTE ȘI UE analizează o majorare a tarifelor pentru mai multe produse agro-alimentare rusești

Totodată, există indicii că, în perioada de referință, societatea A nu a realizat monitorizarea emisiilor de substanțe poluante în aer conform frecvenței și de la toate punctele de monitorizare prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, iar societatea B a exportat în Suedia deșeuri de catalizatori uzați conținând metale tranzacționate periculoase ori compuși ai acestora, ce se încadrau în categoria deșeu periculos, pe care însă le-a clasificat ca fiind nepericuloase, pentru a facilita tranzitul prin alte state până la destinație.

Printre substanțele poluante menționate în precedent se regăsesc formaldehida (clasată în grupa I a agenților cancerigeni pentru om și care poate provoca anomalii genetice) și pulberi provenite de la surse de emisie difuză, rezultate prin presarea, șlefuirea și calibrarea plăcilor, formatizarea plăcilor, pregătirea așchiilor și uscarea fibrelor de lemn.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom putea oferi detalii suplimentare, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Precizăm că efectuarea perchezițiilor domiciliare este o etapă procesuală reglementată în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului și prevenirea săvârșii unor alte infracțiuni, iar aceste acte și măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

viewscnt
Afla mai multe despre
percheziții
kronospan