Pensiile se majorează de la 1 ianuarie. Cu cât vor crește

Pensiile se majorează de la 1 ianuarie. Cu cât vor crește
scris 21 nov 2024

Valoarea Punctului de Referință (VPR), element esențial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, declară ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, potrivit News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul de grădinițe publice din România a scăzut cu 17% în ultimii 30 de ani CITEȘTE ȘI Numărul de grădinițe publice din România a scăzut cu 17% în ultimii 30 de ani

Se împlinește un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.

Punctul de referință de majorează anual, în luna ianuarie

Noua lege clarifică și momentul în care se fac majorările și introduce garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referință în funcție de care se calculează valoarea pensiei va crește de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință era de 81 de lei. Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Pentru anul 2025, valoarea punctului de referință va fi de 91 de lei, reprezentând o creștere de 12,1%.

Portugalia și România - cei mai mari producători de biciclete din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Portugalia și România - cei mai mari producători de biciclete din Uniunea Europeană

19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare

Potrivit Ministerului Muncii, la acest moment, aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme ale softului de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), însă aceștia și-au primit în fiecare lună pensiile, însă la valoarea din august 2024, urmând ca diferențele în plus rezultate ca urmare a recalculării sau revizuirii să le primească cel mai târziu în luna decembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că a cerut conducerii CNPP ca în regim de urgență să fie finalizate toate procedurile așa încât toți pensionarii să-și primească, până în luna decembrie, deciziile de recalculare pe Legea 360, precum și drepturile aferente acestora. De asemenea, ea a spus că în aceste zile va trimite Corpul de Control al Ministerului Muncii la Casa Națională de Pensii Publice pentru a verifica modul în care s-a derulat contractul privind aplicația de pensii publice, încheiat de CNPP.

Majorarea anuală se aplică la valoarea recalculată, nu la cea în plată

Potrivit unor informări prezentate de Ministerul Muncii înaintea intrării în vigoare a noii legi, Casa Națională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România. Dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii reprezentând 82,56 %. Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeași valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toți acești pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică.

Este important de știut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.

VIDEO Autoritățile prezintă cum va arăta un lot al autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Turcii angajează aproape 1.000 de oameni CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile prezintă cum va arăta un lot al autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Turcii angajează aproape 1.000 de oameni

Legea 360/2023 a intrat integral în vigoare la 1 septembrie 2024, însă au fost unele prevederi care deja s-au aplicat încă de la începutul acestui an, ca de exemplu posibilitatea prelungirii activității în muncă până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie și contestarea deciziilor de pensii la casele teritoriale de pensii, în termen de 45 de zile.

Ordonanța privind persoanele cu handicap, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență a Guvernului 127/2024, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024, aduce modificări la Legea 448/2006 pentru protejarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit noilor prevederi, există două măsuri de solidaritate care vizează atât pensionarii în plată, cât și persoanele pensionabile. Ministrul Muncii a explicat că în cazul pensiilor în plată, a fost prevăzută indemnizația de solidaritate (o prestație socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav și handicap accentuat), iar în cazul pensionabililor, puncte de sprijin (o prestație socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat)

Indemnizația de solidaritate se raportează la pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau cuvenită conform legislației anterioare datei de 31 august 2024, se acordă lunar și ia în calcul indicele social de referință plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Bucura- Oprescu a explicat că acești pensionari vor primi, de fapt,aceeași sumă cu care li s-ar majora pensiile in sistemul public. „Se menține același mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referință, dar pe indicatori de asistență socială”, a explicat ministrul într-o emisiune televizată..

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
majorare pensii