Pesta porcină africană, o boală contagioasă și fără leac, le dă fiori crescătorilor români, după ce au fost descoperite astfel de cazuri în Republica Moldova și Ucraina. Dacă un singur animal dintr-o fermă se îmbolnăvește, crescătorul este obligat să ucidă toate celelalte animale, astfel că un focar de acest fel în România ar putea produce pagube de sute de milioane de euro, afirmă președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși.
Dacă un locuitor din Iași trece granița și cumpără carne de porc din Republica Moldova, având ghinionul ca animalul sacrificat să fi fost infectat cu pestă porcină africană, industria cărnii de porc din România riscă să intre în cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, conform declarațiilor patronatului de profil. De asemenea, dacă un vânător împușcă un mistreț bolnav și împarte carnea la rude care au porci în gospodărie, acesta poate aduce în țară cea mai gravă boală a acestui animal.
"Pericolul potențial este imens. Ar fi un dezastru dacă această boală intră în țară, putând produce pagube de sute de milioane de euro. România n-a mai trecut niciodată prin această situație", a declarat pentru Profit.ro Ladoși. El a adăugat că, dacă un singur animal dintr-o fermă este decoperit cu această boală, proprietarul este obligat să lichideze toată ferma.
În România sunt acum în ferme 5 milioane de porci, iar numărul celor din gospodării este greu de estimat, dar mai pot fi câteva milioane de animale.
CITEȘTE ȘI ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieriChiar dacă nu afectează omul, boala este considerată un pericol pentru siguranța alimentară și se poate transmite, potrivit lui Ladoși, prin produse de carne de porc transportate dintr-o țară în alta, prin mișcarea animalelor și prin transporturile ilegale de porci, precum și prin mistreți, care sunt purtătorii naturali de boală.
Din acest motiv, crescătorii de porci i-au propus ministrului Agriculturii o serie de măsuri urgente, printre care să interzică orice fel de târg în mediul rural, în județele de la granițele cu Republica Moldova și Ucraina, și să interzică transportul oricărui produs de carne la frontiera dintre țări. Au mai propus și ca statul să inițieze o campanie media de conștientizare.
"Legal, România nu importă carne din Republica Moldova, dar micul trafic de frontieră include și achiziții de mezeluri de peste Prut. Oamenii circulă între cele două țări", a explicat președintele Asociației.
Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a convocat, astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), pe ordinea de zi fiind adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în România.
CITEȘTE ȘI Directorul general al APIA recunoaște că nu și-a ținut promisiunea față de fermieri și că "plățile se mișcă încet"Convocarea CNSSU a fost la solicitarea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în urma unor informări din Ucraina și Republica Moldova privind apariția pestei porcine africane.
Autoritățile sanitar-veterinare din județele Buzău și Vrancea sunt în alertă după apariția unor cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, medicii veterinari monitorizând fermele și sfătuindu-i pe gestionarii de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreților. Până acum, potrivit News.ro, medicii veterinari au prelevat 20 de probe de la un mistreț găsit mort și de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la București. Și în județul Vrancea, angajații DSVSA supraveghează animalele din ferme și gospodării, precum și porcii mistreți.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie gata în zilele următoare, el arătând că "ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România", în condițiile în care nu există vaccin și singura soluție ar fi uciderea porcilor și, în plus, distrugerea cadavrelor.