Părinții aflați în concediu de creștere a copilului de un an îl vor putea prelungi la doi ani. Sumele vor fi majorate din oficiu

Părinții aflați în concediu de creștere a copilului de un an îl vor putea prelungi la doi ani. Sumele vor fi majorate din oficiu
scris 21 apr 2016

Părinții aflați în concediul de creștere a copilului pentru un an vor putea opta pentru prelungirea acestuia la doi ani, indemnizația va fi majorată la 85% din venituri, neplafonată, iar în cazul celor care au concediu de doi ani, sumele vor fi majorate din oficiu, potrivit legii publicate miercuri în Monitorul Oficial. În prezent, indemnizația pentru concediu de un an este de cel mult 3.400 lei, iar pentru doi ani de maxim 1.200 lei.

Legea 66/2016, publicată miercuri, modifică Ordonanța de Urgență 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016. Guvernul a anunțat că nu are, încă, resurse financiare pentru aplicarea actului normativ, dar că va face eforturi să le identifice.

Urmărește-ne și pe Google News

Principala noutate este că durata concediului va fi pentru toți părinții de doi ani – cel de un an dispare - iar indemnizația nu va avea plafon maxim, ci va fi de 85% din  venituri. În prezent, indemnizația pentru concediu de un an este de cel puțin 600 lei și de cel mult 3.400 lei, iar pentru doi ani de minim 600 lei și maxim 1.200 lei.

O altă noutate este că părinții aflați în concediu la data intrării în vigoare a actului normativ pot opta să li se aplice prevederile noii legi, astfel:

persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum și pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, pot schimba opțiunea pe bază de cerere și acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap

cuantumul indemnizației lunare pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani se modifică din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului

perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește din oficiu până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, pentru persoanele aflate în plată, indiferent de opțiunea de concediu exprimată inițial

Indemnizația de creștere a copilului: Doar 7% dintre mame au ales concediu de un an, cu beneficii mai mari. Jumătate primesc 600 lei CITEȘTE ȘI Indemnizația de creștere a copilului: Doar 7% dintre mame au ales concediu de un an, cu beneficii mai mari. Jumătate primesc 600 lei

Condițiile de acordare, limite

Potrivit legii 66/2016, părinții care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

Prin urmare, a fost eliminată prevederea care stabilea două categorii de concedii, respectiv de un an sau doi ani, precum și cea referitoare la stabilirea  limitelor minimă și maximă ale indemnizației în funcție de indicatorul social de referință.

Noua lege stabilește că indemnizația lunară este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

În OUG 111/2010, indemnizația pentru concediul de un an este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 indicatorul social de referință ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

Cea pentru doi ani este, acum, 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR. Pentru 2016, ISR este de 500 lei.

O altă noutate este că pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Salariul minim este de 1.050 lei, în prezent și urmează să crească la 1.250 lei, de la 1 mai 2016.

Conform legislației încă în vigoare, în aceste cazuri, indemnizația se majorează cu 1,2 ISR pentru fiecare copil.

Potriivit noii legi, stimulentul de inserție lunar este de 50% din cuantumul minim al indemnizației, adică din 85% din salariul minim. Practic, va fi de de circa 500 lei când salariul minim va ajunge la 1.250 lei.

DOCUMENT Femeile câștigă cu 9% mai puțin decât bărbații și sunt hărțuite la muncă. Recomandări pentru firme: munca la domiciliu și day-care pentru copii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Femeile câștigă cu 9% mai puțin decât bărbații și sunt hărțuite la muncă. Recomandări pentru firme: munca la domiciliu și day-care pentru copii

Stimulentul se va acorda până la vârsta de 3 a copilului dacă părinții revin la serviciu înainte ca acesta să împlinescă 2 ani.

Concediul și indemnizația lunară precum și stimulentul de inserție se cuvin pentru fiecare dintre nașteri. Pe perioada suprapunerii concediilor, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Noua lege abrogă condiționarea acordării indemnizațiilor  de achitarea taxele locale pentru bunurile pe care le dețin în proprietate.

Părinții indemnizați sunt asigurați la sistemul de sănătate, contribuția de sănătate fiind plătită de la bugetul de stat.

Totodată, concediul constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare la pensie și perioadă de vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate.

În 60 de zile de la publicarea legii 66/2016 în Monitorul Oficial, trebuie emise norme de aplicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizație pentru mame
indemnizație de creșterea copilului
concediu de creșterea copilului