Paradoxul spaniol: Companiile se plâng că nu au pe cine angaja deși pe piață există 5 milioane de șomeri

Paradoxul spaniol: Companiile se plâng că nu au pe cine angaja deși pe piață există 5 milioane de șomeri
scris 4 iul 2016

Specialiștii spanioli consideră că educația și piața muncii funcționează în două lumi paralele care nu comunică în niciun fel. Firmele spaniole se plâng că nu au pe cine angaja, situație cu atât mai paradoxală cu cât Spania este statul european cu a doua cea mai mare rată a șomajului, de 20,4%, în timp ce rata medie în cele 28 de state membre este de 8,6%.

Piața muncii din Spania este una disfuncțională, caracterizată de un șomaj extrem de ridicat la extremitatea inferioară, a muncitorilor necalificați, și de o penurie de forță de muncă înalt calificată la extremitatea superioară.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă în ceea ce privește șomajul de 20,4%, în special în rândul populației tinere și/sau necalificate, o explicație parțială ar fi nivelul ridicat al salariului minim, de 764,4 euro/lună, cel de-al 9-lea la nivel european. De la 1 ianuarie 2016, salariul minim din Spania a fost majorat de la 756,7 la 764,4 euro/lună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Penuria la nivelul superior al pieței forței de muncă spaniole are însă alte explicații.

Se caută IT-iști, matematicieni și asistente medicale

De două luni, firma de recrutare spaniolă Samuel Pimentel caută specialiști de consultanță pentru unul dintre clienții săi. “Am reușit să găsim un candidat în Spania. Ne-am îndreptat către Argentina pentru ceilalți”, susțin reprezentanții firmei, citați de Bloomberg.

Situația este cu atât mai paradoxală cu cât Spania “beneficiază” de o rezervă de forță de muncă considerabilă, având peste 5 milioane de șomeri.

“E un paradox. Rata șomajului este prea mare. Cu toate acestea observăm tensiuni pe piața muncii ca urmare a faptului că șomerii nu au abilitățile solicitate de angajatori”, susține Valentin Bote, șef al departamentului de cercetare al Randstad, o agenție de recrutare.

Piețele pe care se manifestă penuria de forță de muncă sunt diverse, de la IT-iști și matematicieni la asistente medicale. Așa se explică faptul că Randstad estimează că în pofida celor 5 milioane de șomeri existenți, companiile spaniole vor ajunge în situația de a nu avea de unde angaja peste 2 milioane de salariați până în 2020.

Educația și piața muncii funcționează în două lumi paralele

Penuria de forță de muncă înalt calificată din Spania afectează productivitatea muncii, conduce la o amânare a investițiilor în economie și “sărăcește” bugetul de pensii, dependent de nivelul de salarizare din economie.

Potrivit profesorului Sandalio Gomez, de la IESE Business School din Madrid, “forța de muncă nu are calificare pe care o cere piața. Aceasta este adevărata problemă”.

“Educația și piața muncii funcționează în două lumi paralele care nu comunică în niciun fel. În timp ce în alte state, precum SUA, educația liceală este menită a-ți asigura un loc de muncă, nu acesta este cazul și în Spania”, susține Gomez.

Companiile spaniole sunt conduse de oameni slab pregătiți

Însă chiar și în cazul în care posturile sunt ocupate, calitatea salariaților spanioli este inferioară celei a angajaților concurenților din UE, ceea ce afectează productivitatea și soliditatea companiilor spaniole, se arată în raportul pe 2015 al Băncii Centrale a Spaniei.

Potrivit unui studiu efectuat în 11 state, numai Grecia s-a situat în urma Spaniei în ceea ce privește calitatea angajaților din structurile executive ale companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata muncii
somaj
forta de munca calificata
salariu minim