Dosarul Colectiv, împărțit în două de magistrați. Piedone va fi judecat separat în luna septembrie

Dosarul Colectiv, împărțit în două de magistrați. Piedone va fi judecat separat în luna septembrie
scris 14 iun 2021

Curtea de Apel București a decis să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcționarii din primărie și cei doi pompieri să fie judecați separat de patronii clubului.

Instanța ar fi trebuit luni să înceapă dezbaterile finale în dosarul Colectiv și să se pronunțe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpați, printre care și Piedone, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La începutul ședinței de judecată, judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a anunțat că ea și colegul ei au opinii diferite în legătură cu schimbarea încadrării juridice, astfel încât problema trebuie tranșată prin formarea unui complet de divergență, prin includerea unui al treilea judecător.

Adina Pretoria Dumitrache a susținut că formarea unui complet de divergență va duce la amânarea procesului și a propus ca dosarul să fie separat în două.

Astfel, s-a luat decizia ca într-unul dintre dosare să fie judecați, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise, Daniela Niță - patroana firmei de artificii, Cristian Niță, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists. În acest caz, dezbaterile pe fond încep marți.

Separat, se va forma un alt dosar, în care vor fi dezbateri, în complet de divergență, atât pe fond, cât și pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpații Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei și Antonina Radu și cele trei funcționare din Primărie - Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea și Ramona Sandra Moțoc.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

În acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Decizia de disjungere a trezit nemulțumirea avocaților, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.

"Nu am înțeles nimic. Mai durează cinci ani? Vă bateți joc de noi. Dacă disjungeți, creați perspectiva unor contestații în anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem în apel, trebuia să punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteți disjuge latura penală de cea civilă. (...) Dosarele au fost inițial disjunse, apoi reunite, de ce vreți să le separați din nou?", i-au strigat avocații judecătoarei Adina Pretoria Dumitrache.

"Vă promit că dosarul va avea maxim trei termene. (...) Vreți să fiți amendați? Respectați-mi ședința de judecată. Știu că sunt multe emoții. Haideți să nu intrăm în panică. (...) Îmi trebuie un ciocan, ceva, vă rog să vă liniștiți", a încercat judecătoarea să calmeze spiritele.

La rândul său, procurorul de ședință s-a opus disjungerii dosarului: "Este o cerere care este depusă tardiv. Dosarele au mai fost disjunse și le-am reunit pentru că este un singur dosar. Este inadmisibilă disjungerea. Cauza poate fi soluționată într-un singur dosar".

Cei doi magistrați nu au ținut cont de cererile avocaților și ale procurorului DNA, luând decizia de a forma două dosare Colectiv.

Potrivit documentelor instanței, au fost puse în discuție, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

* pentru inculpații Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminița Larisa Ganea, Antonina Radu și George Petrică Matei - înlăturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecințele deosebit de grave;

* pentru inculpații Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminița Larisa Ganea și Sandra Ramona Moțoc va fi pusă în discuție forma de vinovăție, intenția sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu. În situația în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuție ca pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpaților Cristian Popescu-Piedone și Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracțiuni;

* în ceea ce privește înlăturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune în vedere ca dezbaterile să vizeze și împrejurarea dacă infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu pot produce, ca și consecințe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane sau care sunt consecințele pe care le pot produce acest tip de infracțiuni, ca urmare imediată;

FOTO Primele imagini pe computer cu proiectul Duster 1310 de la Dacia, o versiune mai mică a lui Bigster CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini pe computer cu proiectul Duster 1310 de la Dacia, o versiune mai mică a lui Bigster

* pentru Niță Daniela Ioana, în legătură cu infracțiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de articolul 275 alineatul 1 Cod penal, pentru acuratețe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracțiune, Curtea va pune în discuție reținerea formei de participație a instigării, în locul autoratului.

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul București i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - au primit câte 11 ani și 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Daniela Niță - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În același dosar, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit 9 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niță, director al firmei de artificii, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminița Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moțoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moțoc, instanța a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Deficitul de cont curent - de peste două ori mai mare la patru luni. Revenire puternică pentru investițiile străine CITEȘTE ȘI Deficitul de cont curent - de peste două ori mai mare la patru luni. Revenire puternică pentru investițiile străine

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpații, ISU și Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din București și din țară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate și rănite.

Decizia Tribunalului București a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar și de către procurori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea de apel bucurești