Organizația Mondială a Sănătății a decis că este „prea devreme” să declare stare de urgență cu privire la noul coronavirus din China

Organizația Mondială a Sănătății a decis că este „prea devreme” să declare stare de urgență cu privire la noul coronavirus din China
scris 24 ian 2020

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis, în urma întâlnirii de joi de la Geneva, că este „prea devreme” să declare stare de urgență cu privire la noul coronavirus din China.

Coronavirsul 2019-nCoV, care a fost descoperit în luna decembrie în China și care a ucis până în prezent 18 persoane, determinând autoritățile chineze să plaseze în carantină cinci orașe nu reprezintă încă o urgență medicală, a decretat joi Organizația Mondială a Sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția ONU pentru sănătate a emis evaluarea după ce autoritățile chineze au anulat majoritatea evenimentelor programate pentru Anul Nou și au înăsprit măsurile de siguranță pentru a evita răspândirea și mai mare a virusului, scrie News.ro.

Platforma EuCeMananc se dezvoltă. Locuitorii marilor orașe preferă tot mai mult să comande online împreună cu mai multe persoane CITEȘTE ȘI Platforma EuCeMananc se dezvoltă. Locuitorii marilor orașe preferă tot mai mult să comande online împreună cu mai multe persoane

La conferința de presă care a avut loc joi seară la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că epidemia reprezintă o criză în China, însă „nu a devenit încă o urgență globală de sănătate”.

„Poate că vă deveni una”, a completat el.

Măsura luată de China de a decreta carantină în orașe cu 18 milioane de locuitori este fără precedent în ceea ce privește sănătatea publică. De regulă, țările se feresc să adopte astfel de măsuri extreme. Tedros a mai spus că în timp ce rolul OMS este de a face recomandări pe baze științifice, „la finalul zilei, o țară suverană are autonomia de a face ceea ce crede că este bine”.

OMS este de părere că situația este serioasă și o ia în serios, a mai spus directorul. „OMS urmărește epidemia în fiecare minut din zi”.

Organizația a luat decizia după ce 16 experți independenți au prezentat timp de două zile informații despre răspândirea coronavirsului nou identificat.

Didier Houssin, președintele comitetului pentru situații de urgență al OMS, a completat: „Este prea devreme să considerăm asta o urgență de sănătate publică la nivel internațional”. El a precizat că forul a fost împărțit în privința acestui caz.

OMS consideră urgență globală „un eveniment extraordinar” care reprezintă un risc pentru alte țări și necesită o intervenție coordonată la nivel internațional. În trecut au fost emise astfel de avertizări cu privire la virusul Zika din America de Sud, gripa porcină și poliomielita.

Houssin a sugerat că abordarea Chinei cu privire la epidemie a fost un factor în decizia de joi.

Peste 630 de persoane au fost infectate până acum cu 2019-nCoV.

Tipul de pneumonie depistat în decembrie în orașul chinez Wuhan, capitala provinciei Hubei, este provocat de un virus din aceeași familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), au spus la începutul anului cercetătorii chinezi.

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate (șerpi și lilieci, în special) și de la fructele de mare prin piața din Wuhan.

Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra și insuficiența respiratorie.

Serviciile sanitare ruse lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui depistat luna trecută în China, a anunțat miercuri directoarea organismului rus Rospotrebnadzor, Ana Popova.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
organizația mondială a sănătății