Premierul Ludovic Orban a cerut că în măsura anunțată cu privire la intrarea în șomaj tehnic a bugetarilor, câte 15 zile, să fie inclusă și ”șefimea”, chiar și demnitarii. Premierul și ministrul Muncii au primit însă foarte multe cereri de derogare de la șomajul tehnic, cu ”motive care mai de care mai stranii”.
De ce este important: Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri seară, că Guvernul va implementa un mecanism prin care jumătate dintre angajații din sistemul bugetar - cu excepția anumitor sectoare, precum sănătatea, asistența socială sau ordinea publică - să stea cu rândul, câte 15 zile, în șomaj tehnic.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a arătat că prima variantă a ordonanței de urgență prin care va fi stabilit șomajul tehnic pentru bugetari este gata și va fi dezbătută în această săptămână cu partenerii sociali.
”Să găsiți o formă de exprimare a solidarității și pentru șefime, adică pentru noi, demnitarii care exerrcităm funcții de demnitate publică”, a cerut Orban în acest context, subliniind că a primit xeci de de cereri de la sectoare bugetare de a fi excluse.
”Am primit zeci de cereri de derogare și motive care mai de care mai stranii pentru a susține aceste cereri”, a arătat premierul.
”Împărțim, să spunem, în două angajații, sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic, plătiți la fel cum se plătește șomajul tehnic, cu 75%”, a anunțat, miercuri seară, prim-ministrul Orban la B1 TV.
Acesta a precizat că măsura este luată pentru a preveni combaterea coronavirusului, concomitent cu asigurarea funcționalității instituțiilor publice, urmând să fie aplicată nu doar administrației centrale, ci și autorităților locale sau altor entități publice, care sunt în subordinea Parlamentului sau a altor unități autonome.