ONG-urile se revoltă împotriva sistemului SRI de urmărire a cheltuielilor: va fi o supraveghere generalizată a întregii populații!

ONG-urile se revoltă împotriva sistemului SRI de urmărire a cheltuielilor: va fi o supraveghere generalizată a întregii populații!
scris 8 aug 2016

Asociația pentru Tehnologie și Internet, alături de alte organizații neguvernamentale, precum ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România și Centrul de Resurse Juridice, se pronunță împotriva sistemului pregătit de SRI pentru un control mai atent al cheltuirii banilor în instituții publice, anunțat de Profit.ro AICI, atenționând că scopul nedeclarat este de "supraveghere generalizată a întregii populații".

Sistemul pregătit de Serviciul Român de Informații (SRI) va identifica rapid firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile achiziționate.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru un astfel de sistem, care va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, SRI este pregătit să cheltuiască 114,6 milioane de lei, fără TVA, din bugetul de stat și fonduri europene.

Sfaturi de concediu ale SRI: Evitați WI-FI-ul public! Ce recomandări sunt pentru populație și firme CITEȘTE ȘI Sfaturi de concediu ale SRI: Evitați WI-FI-ul public! Ce recomandări sunt pentru populație și firme

Introducerea unui astfel de sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date este argumentată de SRI prin modernizarea și eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție sau evaziune fiscală.

Alte argumente avansate sunt dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental, creșterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesării și interpretării datelor.

Organizațiile neguvernamentale atenționează însă că, printr-un astfel de sistem, orice cetățean ar putea avea o fișă „de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de exemplu informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

"Prin agregarea bazelor de date, orice persoană din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetățeanul să știe. De exemplu, vânzătorul unui apartament („prieten SRI”) poate să aibă informații despre potențialul financiar al cumpărătorului (ce mașină are, când a cumpărat-o, ce mașini a avut înainte, ce venituri are, ce credite etc)", arată ONG-urile.

În consecință, acestea solicită anularea licitației și a proiectului, includerea în mod explicit, în condițiile de accesare a fondurilor europene, a interdicției folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetățenilor, dar și dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislației conexe, ca și a garanțiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip și precum și a transparenței instituționale pentru orice proiect care depășește cadrul original de securitate națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
ong
sistem
cheltuieli