Omicron este deja în transmitere comunitară în România. Cum să ne ferim de noua tulpină care a speriat planeta

Omicron este deja în transmitere comunitară în România. Cum să ne ferim de noua tulpină care a speriat planeta
scris 17 dec 2021

Încă trei noi cazuri de infecție cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate ieri în România. Unul dintre pacienți nu a călătorit în afara țării și nu este contact al persoanelor confirmate până acum, ceea ce înseamnă că noua tulpină se transmite deja comunitar în România.

Este vorba despre o femeie de 31 de ani din București, fără istoric de călătorie în afara țării. Din fericire, aceasta este vaccinată cu schemă completă. Starea ei de sănătate este una bună, au precizat autoritățile, arată Adevarul

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cât privește celelalte două cazuri, este vorba despre două femei, în vârstă de 41 de ani și respectiv 39 de ani din București. Una dintre acestea avea istoric de călătorie în Marea Britanie, iar cea de-a doua era un contact direct al unor persoane care au călătorit tot în Marea Britanie. Ambele persoane erau vaccinate, starea lor de sănătate fiind una bună.   

Medicul Adrian Marinescu, director în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a declarat despre primele două cazuri că sunt cazuri izolate. „Nu sunt persoane care au venit din Africa. Una dintre ele a fost în Marea Britanie, iar cealaltă a intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate cu schema completă, cu forme ușoare de boală. Una dintre ele este internată pentru monitorizare, dar va fi externată în curând, iar cealaltă persoană este în carantină. Sunt primele două cazuri depistate în urma secvențierilor de la Matei Balș”, a arătat acesta.  

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

OMS: Toate țările sunt atinse de Omicron 

Noua tulpină Omicron este identificată în tot mai multe țări, existând temeri că ea va genera un nou val de îmbolnăviri la începutul anului viitor. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au atras atenția că nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit până în prezent atât de rapid ca  Omicron. „77 de țări au semnalat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a anunțat înrtr-o conferință de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2”, a subliniat el.

„Rata de creștere a ajuns la 600%“ 

De altfel, cercetătorul Octavian Jurma scrie pe pagina sa de Facebook despre faptul că, în Danemarca – una dintre țările cu cele mai bune programe de supraveghere genomică – rata de creștere a tulpinii Omicron este de 600%, comparativ cu Delta. „La fel și în Marea Britanie. O rată de dublare sub două zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mișcă mai repede în Europa, unde e iarnă, decât în Africa de Sud, unde este vară. În Africa de Sud, rata de dublare a scăzut la 3 zile, în continuare mult peste maximul din Delta”, argumentează cercetătorul. Datele de până acum, adaugă specialistul, nu indică o virulență mai scăzută față de restul variantelor de până acum: „Diferența între țări va fi dată de rata de vaccinare, demografie și de măsurile luate de guverne. Pentru cei care se întreabă de ce România este verde și Danemarca roșie dacă sunt mai bine vaccinați decât noi, că în Danemarca sub 1% din cazurile noi ajung în spital. Compară asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir și îți dai seama ce diferență face vaccinul”.  

Avem nevoie de măști mai bune 

Jurma mai spune că, în cazul Omicron, particule mult mai mici pot transporta cantități infecțioase mai mari, comparativ cu Delta. 

„Aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2 metri. Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirurgicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igiena (care rămâne aceeași)”, explică medicul.    Medici: „Suntem epuizați și internările curg“ 

Lupta cu pandemia a epuizat cadrele medicale din spitalele aflate în prima linie anti-COVID și nu doar a lor. „Lucrurile nu stau prea bine din acest punct de vedere. Cel puțin la «Marius Nasta» unde am asigurat și asistența pacientului non-COVID și pe cea a pacientului cu tuberculoză. Presiune a fost pe toate palierele, iar acum, când a scăzut numărul de pacienți COVID, au venit pacienții cronici și pe bună dreptate”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Prof.dr. MariusNasta” din București. 

  „Foarte multe vieți s-au stins în fața noastră“ 

Personalul este însă același, astfel că abia s-a reușit ca fiecare să-și ia câteva zile de concediu. „Internările curg. Noi, în acest moment, am făcut solicitare către DSP pentru a transforma o parte din paturile de COVID în paturi de pneumologie, pentru că nu mai avem unde să punem pacientul cu boală pulmonară cronică. Și toate aceste lucruri le facem cu același personal obosit care prin epuizarea psihică pe care o simte mai puțin empatic, mai puțin optimist, mai trist și mai lipsit de speranța unui viitor pe care îl dorim cu toții bun. Pe de o parte, să nu uităm că toți trăim în această societate și că regulile care sunt pentru oamenii de rând sunt și pentru medici atunci când sunt pe stradă, iar pe de altă parte, am trecut în acest val prin momente extrem de dificile, în care pacienții veneau extrem de severi și foarte mulți s-au stins în fața noastră. Și asta are impact nu doar în momentul respectiv, ci și săptămâni bune după”, mai spune managerul.    

Studiu: Aproape jumătate din personalul medical din Sibiu este epuizat 

Potrivit unui raport de identificare și evaluare a sindromului de epuizare în rândul cadrelor medicale din spitalele sibiene în ultimii doi ani, aproape jumătate – 45% – au declarat că nu se simt implicați în munca lor, nu simt energie, dedicare și concentrare în desfășurarea activităților.   

Potrivit aceleiași surse, 54% din respondenți au declarat că au resimțit în mare și foarte mare măsură rigorile, prevederile și cerințele legislative generate de situația pandemică ca fiind o sursă de stres; iar 41% că au fost afectați de numărul mare de gărzi, de ture de noapte, precum și de solicitările multiple. „Așa cum era de așteptat, dintre categoriile socio-profesionale cu cel mai înalt risc de burnout se evidențiază medicii – atât din secții COVID, cât și non-COVID, dar un rezultat mai puțin așteptat a fost înregistrarea unui nivel foarte înalt și în rândul personalului TESA – unde nu se lucrează în schimburi, prin urmare aceeași persoană a fost nevoită să lucreze peste program în situațiile de vârf și unde nivelul de salarizare este adesea cel mai scăzut”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Sibiu.  

Studiul a fost realizat pe 1.600 de angajați ai spitalelor din Sibiu și coordonat de dr. Ciprian Băcilă, director medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omicron
virus