O treime din localurile din blocuri periculoase din Centrul Vechi au fost închise, patronii caută alte spații

O treime din localurile din blocuri periculoase din Centrul Vechi au fost închise, patronii caută alte spații

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 24 nov 2015

O treime din localurile din Centrul Vechi al Capitalei, din totalul celor aflate în clădiri cu risc seismic ridicat în această zonă, au fost închise, iar patronii caută alte spații, unele restaurante limitându-și activitatea la servicii de catering și restricționând accesul publicului.

Localurile au fost închise imediat după intrarea în vigoare a legii care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lista localurilor închise figurează City Grill Lipscani, Trattoria Buongiorno Centrul Istoric, Biutiful, Bonne Boche, Le Secret, Club True, Taverna Racilor, Exclusive Grill, a declarat pentru Profit.ro președintele Asociației Comercianților din Centrul Vechi (ACCV), Octav Dură. Conducerea Club A a decis să susțină lucrările de consolidare a imobilului în care funcționează, a adăugat acesta. La acest moment, Club A organizează în continuare concerte.

Restaurantul Argentine și-a închis spațiul pentru public și continuă doar activitatea de catering, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

"Unii au închis, iar alții ori contestă, ori expertizează. Cei care au închis își caută spații în altă parte, tot prin Centrul Vechi", a spus Dură.

Închiderea actualelor spații a fost confirmată pentru Profit.ro și de către reprezentanți ai unor localuri.

Și Teatrul Nottara a decis să își suspende activitatea.

Profit.ro a anunțat recent, citând mai mulți avocați, că primul val de spații comerciale închise în clădirile periculoase, din cauza noii legi în domeniu, va fi în Centrul Vechi al Capitalei, unde spațiul carosabil extrem de strâns împiedică o intervenție rapidă a echipajelor de salvare în caz de cutremur.

EXCLUSIV Fiscul, obligat să aducă dovezi când acuză firmele de fraudă. Prevederea încurcă planul de încasări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul, obligat să aducă dovezi când acuză firmele de fraudă. Prevederea încurcă planul de încasări

În Centrul Vechi funcționează, în clădiri cu risc seismic gradul I și II, alte aproximativ 20 de localuri, fiind foarte posibil ca și o parte dintre acestea să fie închise.

În total, însă, în toate clădirile din Centrul Vechi, nu doar în cele cu risc seismic ridicat, funcționează, conform președintelui ACCV, aproximativ 200 de localuri.

Profit.ro a prezentat, în luna octombrie, o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului, nu numai din Centrul Vechi, și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.

Astfel, conform listei prezentate de Profit.ro, în imobilele din București cu cel mai ridicat risc de prăbușire la cutremur (gradul I), care prezintă pericol public, funcționează, în prezent, 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică.

La acel moment, președintele Iohannis a declarat că problema clădirilor din București cu risc seismic ridicat și a cluburilor care funcționează în astfel de imobile, prezentată de Profit.ro, este perfect adevărată, iar viitorul Guvern trebuie să ia în calcul această situație și să prezinte soluții.

Legea care scoate magazine, restaurante și alte unități comerciale din spațiile în care lucrează, dacă acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din această săptămână.

Legea interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".

Un cutremur puternic poate produce, în spațiile comerciale din centrul Capitalei, care implică aglomerări de persoane, tragedii cu mult mai multe victime decât cea din clubul Colectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
localuri
bloc
risc seismic