O nouă măsură inițiată de PNL și pregătită de adoptare de PSD: Tichete de 400 lei în învățământul primar. Impact bugetar de 0,4% din PIB

O nouă măsură inițiată de PNL și pregătită de adoptare de PSD: Tichete de 400 lei în învățământul primar. Impact bugetar de 0,4% din PIB
scris 15 ian 2020

După ce președintele Iohannis a promulgat decizia Parlamentului de a dubla alocațiile pentru copii, Guvernului Orban i-ar putea fi impusă foarte curând o nouă măsură cu caracter social și impact bugetar considerabil. Senatorii din comisia de învățământ au întocmit raport favorabil unui proiect de lege, inițiat de actualul vicepremier Raluca Turcan și care prevede ca statul să finanțeze de la buget programul "Școala după școală" pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV–a, inclusiv, prin acordarea de tichete educaționale în valoare de 400 lei lunar/copil. Proiectul ar urma să fie votat la reluarea activității Legislativului, iar Senatul, unde PSD are majoritate, este camera decizională în privința inițiativei.

Comisia de învățământ din Senat, unde tot PSD deține majoritatea și din care fac parte trei foști miniștri social-democrați ai Educației - Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu și Liviu Pop, ultimul și președinte al comisiei -,  a publicat raportul favorabil de adoptare a proiectului, marți, chiar în ziua în care președintele Iohannis a promulgat legea majorării alocațiilor. Proiectul a fost inițiat de Raluca Turcan la finele lunii iunie, fiind semnat și de alți deputați PNL, și a trecut tacit de Camera Deputaților, iar votul asupra proiectului în Senat ar trebui să aibă loc în noua sesiune a Parlamentului, care începe la 1 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

În calitate de deputat, vicepremierul Raluca Turcan și-a argumentat proiectul prin faptul că ar reduce abandonul școlar și ar încuraja cuprinderea tuturor elevilor în sistemul de învățământ, pe de o parte, cat și stimularea părintelui sau reprezentantului legal al copilului să se reîntoarcă pe piața forței de muncă.

Firmele ar putea acorda angajaților două noi tipuri de tichete, destinate cheltuielilor pentru copii CITEȘTE ȘI Firmele ar putea acorda angajaților două noi tipuri de tichete, destinate cheltuielilor pentru copii

”Statul finanțează programul Școala dupa școală pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completărie ulterioare, care solicită acest serviciu, prin tichete educaționale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul Școala după școală”, prevede proiectul.

Este bine de știut: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau alocația de stat pentru copii. Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.

Prin urmare valoarea nominală a unui tichet educațional, potrivit proiectului, ar fi de 400 lei.

Vicepremierul Turcan calculase că de tichete ar putea beneficia circa 1 milion de copii, iar măsura ar genera un impact bugetar brut de circa 0,4% din PIB și un impact bugetar net de 0,25% din PIB.

”Într-un orizont de timp de 2-3 ani, anticipăm că efectul bugetar va fi chiar favorabil, dacă luăm în calcul toate efectele sociale și economice pozitive generate de această măsură”, arăta actualul vicepremier. 

ANALIZĂ Perspectivă sumbră: Casele asigurate - sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș cu doar 3%. Amenda oricum neaplicată - pregătită spre eliminare CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Perspectivă sumbră: Casele asigurate - sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș cu doar 3%. Amenda oricum neaplicată - pregătită spre eliminare

Membrii comisiei de învățământ nu au ținut cont însă, când au aprobat proiectul, că Guvernul Dăncilă nu a susținut măsura propusă.

Executivul PSD argumenta, în punctul de vedere transmis Parlamentului în luna august, că pregătește Programul național de susţinere a educației ,”Merg la școală”, prin care urma să se acorde un sprijin de 250 lei elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal și profesional de stat, în anul școlar 2019-2020. Guvernul Dăncilă a renunțat însă la adoptarea proiectului, fostul premier argumentând că păriniții i-au solicitat acest lucru, deoarece sprijinul financiar ar trebui îndreptat doar către elevii lipsiți de mijloace financiare.

Acum, senatorii PSD nu au mai ținut cont de acest principiu și nici nu s-au obosit să modifice în proiect anul școlar de aplicare a măsurii, care a rămas 2019-2020. 

Proiectul a fost avizat și de comisiile de muncă, buget și drepturile omului din Senat, iar cum în această cameră a legislativului, PSD deține 69 din cei 136 de aleși, măsura liberalilor are mari șanse de a fi adoptată.

Guvernul Orban se inspiră de la fostul executiv și vrea să extindă acordarea voucherelor de vacanță, cu bani mai mulți pentru extrasezon CITEȘTE ȘI Guvernul Orban se inspiră de la fostul executiv și vrea să extindă acordarea voucherelor de vacanță, cu bani mai mulți pentru extrasezon

Profit.ro a relatat că, după venirea la guvernare a PNL, pe lângă dublarea alocațiilor pentru copii, parlamentarii majorității s-au grăbit să adopte tot felul de proiecte cu caracter social. 

Astfel, senatorii au avizat un proiect de lege pentru a acorda părinților un sprijin financiar de până la 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară în vederea angajării unei bone, precum și un alt proiect care prevede acordarea, în anumite condiții, a unei indemnizații de 650 lei bunicilor care își cresc nepoții.

Totodată, indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi stabilită ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, dar nu va mai fi limitată la un nivel maxim de 8.500 lei, potrivit unei modificări a legislației în vigoare adoptate de deputați în comisia de muncă și care urmează a primi votul final în Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
invatamant
elevi
prescolar
scoala dupa scoala
psd
pnl
raluca turcan
senat
proiect