Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească intitulată “End the Cage Age” (“Sfârșitul Erei Cuștilor”) ce vizează încetarea “tratamentului inuman” aplicat animalelor de fermă ținute în cuști pe teritoriul Uniunii Europene.
Organizatorii inițiativei solicită Comisiei să propună legi prin care să interzică utilizarea de cuști pentru găini ouătoare, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște, precum și a boxelor de fătare pentru scroafe, a boxelor pentru scroafe și a boxelor individuale pentru viței, dacă acestea nu sunt deja interzise.
Obiectivele declarate ale propunerii de inițiativă cetățenească vizează încetarea “tratamentului inuman aplicat animalelor de fermă” ținute în cuști. Decizia de a înregistra inițiativa privește doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul său în această etapă.
CITEȘTE ȘI Finanțele au elaborat normele programului "Investește în tine" după ce Profit.ro a semnalat că autoritățile tărăgănează lansarea creditelor cu dobândă zero. Lansarea programului poate însă dura săptămâni sau luniInițiativa va fi înregistrată la 11 septembrie 2018 și este punctul de plecare al unui proces cu durata de un an, în care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei propuse.
Dacă, după un an, inițiativa va beneficia de un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie: fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, în ambele cazuri trebuind să își argumenteze decizia.
Inițiativele cetățenești europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate ca instrumente prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat.
Odată înregistrată oficial, o inițiativă cetățenească europeană conferă posibilitatea unui număr de un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are competența de a acționa.
Printre propunerile de inițiative cetățenești pentru care au fost demarate procedurile de strângere a semnăturilor necesare se află o inițiativă lansată în contextul Brexitului, prin care se urmărește “păstrarea cetățeniei și a drepturilor UE” pentru persoanele care și-au exercitat dreptul la libera circulație înainte de retragerea unui stat membru din UE.
O altă inițiativă vizează determinarea guvernelor UE să abordeze problema foametei în Europa, problemă care, potrivit organizatorilor, afectează în prezent 46 milioane de cetățeni, sau 8% din populația Uniunii.