Numărul copiilor obligați să muncească, la nivel global, a crescut cu 8,4 milioane, în ultimii patru ani, până la 160 de milioane, fiind prima creștere înregistrată în ultimele două decenii, după ce în intervalul 2000 și 2016 numărul acestora scăzuse cu 94 de milioane.
63 de milioane de fete și 97 de milioane de băieți lucrau deja la începutul anului 2020, reprezentând aproximativ 1 din 10 copii din întreaga lume. Potrivit unui raport ONU, băieții sunt mai predispuși să lucreze decât fetele, din toate grupele de vârstă.
Numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani încadrați în ceea ce este definit drept muncă periculoasă - susceptibilă să le afecteze sănătatea, siguranța sau morala - a crescut cu 6,5 milioane, până la 79 de milioane, din 2016.
În Africa subsahariană, protecția socială insuficientă, creșterea populației și sărăcia au adus la muncă 16,6 milioane de copii suplimentar, în ultimii patru ani.
Încetinirea economică și închiderea școlilor provocate de pandemia COVID-19 și blocările asociate au determinat mulți copii aflați deja la muncă să lucreze ore mai lungi sau să suporte condiții grele, se menționează în raport.
Activitatea copiilor este mai frecventă în mediul rural (13,9%) decât în mediul urban (4,7%). Cea mai mare parte (70%) a muncii este în sectorul agricol.
Datele relevă totodată că, până la sfârșitul anului 2022, încă 9 milioane de copii ar putea fi forțați să lucreze din cauza pandemiei.