Proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre și alte unități publice, care nu au încă autorizația de securitate la incendiu, vor fi obligați să monteze la ușă un panou prin care clienții să fie avertizați, înainte de a intra, că spațiul funcționează fără autorizație, conform unui proiect de lege adoptat astăzi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Schimbarea a fost anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită.
Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari din opoziție, la scurt după incendiul înregistrat la începutul anului în clubul Bamboo.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
«Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”, este textul pe care inițiatorii au propus să îl impună proprietarilor, sub sancțiunea unei amenzi consistente, astfel încât clienții să știe la ce riscuri se supun dacă intră, după modelul avertismentelor de sănătate de pe pachetele de țigări.
Proiectul s-a bucurat chiar și de susținerea Guvernului, care a transmis Parlamentului că susține această măsură și a venit cu propuneri de reglementare a situațiilor pentru clădirile cu părți încă în construcție.
CITEȘTE ȘI Parlamentarii vor să interzică acoperirea feței în școli, ca măsură de prevenire a violenței și terorismuluiLa Senat, prima Cameră a Parlamentului care l-a luat în discuție, proiectul nu a întrunit susținere, fiind pregătite în două rânduri rapoarte de respingere a inițiativei. La propunerea parlamentarilor PSD, după ce au aflat în plen că Guvernul susține măsura propusă de opoziție, senatorii PSD au solicitat ca proiectul să fie retrimis pentru două săptămâni pentru un nou raport la comisia de specialitate, care propusese inițial un raport de respingere a proiectului.
Și la al doilea raport, raportul a recomandat respingerea proiectului. Senatorii PSD au susținut că în forma actuală proiectul nu rezvolă nimic, ci, potrivit senatorului Nicolae Șerban, ar conduce la o ”stare tensionată” în siocietate, iar, potrivit, senatorului Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, panourile ar ”isteriza” lumea, mai ales în cazul școlilor, care în cea mai mare parte nu dețin avizul de securitate la incendii. Mai mult, Costoiu s-a arătat ”revoltat” de ”tot felul de tâmpenii sau aberații” care sunt discutate în Senat.
CITEȘTE ȘI PSD propune anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală. Evazioniștii pot scăpa de o condamnare de peste 15 ani dacă achită prejudiciulÎn cele din urmă, având în vedere legendara încetineală cu care parlamentarii lucrează la legi, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, pentru că a depășit termenul legal de dezbatere.
Comisia de administrație din Camera Deputaților s-a mișcat însă repede și, la doar câteva săptămâni, a întocmit un raport favorabil cu recomandarea ca proiectul să fie aprobat.
Deputații au adus însă modificări proiectului, astfel încât panourile de înștiințare vor avea următorul conținut tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”.
În forma inițială, proiectul prevedea litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 cm pe fundal alb.
Deputații au eliminat însă obligația pentru o serie de construcții de natură tehnică, care erau incluse în lege, precum spații de producție sau depozitare, construcții agrozootehnice, rețele de alimentare cu apă și alte categorii de acest fel.
CITEȘTE ȘI Parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizică, pentru a primi subvenții, preda sau practica profesii liberale. Drepturile, valabile și pentru miniștri, prefecți și primariPentru cei care au primit autorizația a fost eliminată obligația să anunțe acest lucru, tot pe un panou, care ar fi avut următorul text: "Acest pațiu funcționează cu autorizația de securizate la incendiu nr. ... din 20...".
Totodată sancțiunile contravenționale, respectiv amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare au fost reduse la un interval cuprins între 2.501-5.000 lei.
Proiectul adoptat de Camerei Deputaților va fi transmis spre promulgare președintelui, iar prevederile vor deveni obligatorii după publicarea lor în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Sistemul achizițiilor publice a fost schimbat: Prag special pentru contractele autorităților locale. Achizițiile directe mici nu vor mai fi publicate în SEAPDupă incendiul din clubul bucureștean Colectiv, Guvernul Ponta a introdus, prin ordonanță de urgență, obligația obținerii de către proprietarii de cluburi, baruri, restaurante și alte unități publice a unei autorizații de securitate la incendiu. Autorizația trebuia obținută până la 31 decembrie 2016, pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără acest act administrativ.
Ulterior, invocând lipsa personalului specializat care trebuie să emită autorizațiile, Guvemul Cioloș a prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, până la 30 iunie 2017.
Termenul a mai fost împins ușor astfel că abia începând cu 1 octombrie 2017 beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancționare contravențională, pentru nedeținerea acestuia. Punerea în funcțiune, fără autorizație de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație poate fi sancționată cu amenzi între 20.000 lei și 50.000 lei.
Profit.ro a anunțat însă luna trecută că firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu ar putea beneficia de o perioadă mai lungă în care să efectueze lucrările de conformare. Legea prevede în prezent că firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptate de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.
La finele lunii ianuarie, anul acesta, un incendiu izbucnit la clubul Bamboo din Capitală a cauzat rănirea a 44 de persoane, care au ajuns la șase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale. Peste 260 de pompieri au intervenit atunci pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafață de aproximativ 3.000 pătrați, distrugând clubul Bamboo în totalitate.