Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că dacă vine un cutremur, ”o să fie rău” în București deoarece sunt aceleași clădiri care au trecut și prin cutremurul din 1977. El a menționat că teoretic blocurile noi respectă toate cerințele, dar practic nu are încredere că se întâmplă acest lucru.
Nicușor Dan a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă va fi afectat centrul Capitalei în cazul în care vin un cutremur în București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Dacă vine un cutremur, o să fie rău, da. Adică sunt aceleași clădiri care au trecut și prin cutremurul din 1977 și o să fie rău. În momentul de față, noi avem proiecte de cam un miliard de lei de consolidare care sunt în diferite faze, fie de expertizare, fie de proiectare pentru începerea execuției. Sunt anevoioase procedurile administrative, dar vrem să le facem ca la carte”, a explicat Nicușor Dan.
În ceea ce privește numărul clădirilor cu risc seismic consolidate, edilul a precizat: ”Efectiv, suntem în trei șantiere. Proiecte pentru care există bani și există proiecte în diferite faze, sunt 150 de blocuri sau clădiri de o anumită dimensiune. Să zicem că în trei ani o să fie 80 gata sau 100 gata din ele. Și în paralel, Ministerul Dezvoltării aici a fost un lucru foarte bun pe care ei l-au făcut pentru că de ani de zile noi acționăm empiric.
Vine o asociație de proprietari, ne ducem să consolidăm acolo sau acolo sau acolo și Ministerul Dezvoltării a venit cu o propunere foarte bună. A zis facem o evaluare preliminară pentru toate clădirile care au o anumită înălțime și o anumită vechime, sunt 8.000 în București, o terminăm până în 2025, dăm niște punctaje, astea nu sunt expertize, sunt numai niște evaluări preliminare și în funcție de asta ne ducem cu prioritățile și cu finanțarea”.
CITEȘTE ȘI Presa din Ungaria - E oficial: românii trăiesc mai bine decât maghiariiPrimarul Capitalei se arată însă și sceptic în legătură cu respectarea cerințelor tehnice în cazul blocurilor nou construite.
„Aici e de la caz la caz, nu știu ce să spun. Teoretic, da. Practic, eu n-am încredere. Deci Inspectoratul de Stat în Construcții are două atribuții principale. Una de verificare a legalității când se emit autorizațiile - și aici e catastrofal - și una de verificare a structurilor de rezistență.
Adică, la anumite momente, în construcția blocului vine un inginer de la Inspectorat și verifică că ai pus fierul de dimensiunea care trebuie, că betonul a stat câte zile trebuie și toate lucrurile astea. Aici nu am expertiză suficientă, dar din moment ce Inspectoratul e așa de prost pe verificarea legalității, am dubii că e foarte bun în partea cealaltă”, a mai declarat Nicușor Dan.