Mister: cât a încasat efectiv statul din amenzile militare impuse românilor? Ping-pong între Finanțe și Interne. Ce spune rectificarea bugetară

Mister: cât a încasat efectiv statul din amenzile militare impuse românilor? Ping-pong între Finanțe și Interne. Ce spune rectificarea bugetară
scris 4 mai 2020

Nici Ministerul Finanțelor Publice, care are în subordine și ANAF, nici Ministerul Afacerilor Interne nu au răspuns la întrebările Profit.ro cu privire la sumele efectiv încasate până în prezent de stat de la cetățenii amendați pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19.

Mai mult, cele două instituții și-au pasat de la una la cealaltă răspunderea cu privire la această informație. În momentul publicării acestui articol, valoarea totală a amenzilor aplicate a depășit 600 milioane lei lei, iar numărul total al celor amendați a ajuns la peste 300.000, potrivit informărilor zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică.

Urmărește-ne și pe Google News

România este o veritabilă campioană mondială la amenzile acordate. Un material Profit.ro despre faptul că poliția a acordat 200.000 de amenzi în valoare de 400 milioane lei, iar acestea exced unele capitole de încasări bugetare a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de instituții importante de media la nivel internațional.

1. Care a fost suma efectiv încasată, în perioada 24.03.2020 - 22.04.2020, din amenzi dispuse pentru încălcarea dispozițiilor privind restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe perioada stării de urgență prevăzute de Ordonanța militară nr. 3/24.03.2020, inclusiv a dispozițiilor privind obligativitatea prezentării declarației pe proprie
răspundere sau a legitimației de serviciu/adeverinței de la angajator în cazul excepțiilor la regula generală a interzicerii deplasărilor?

2. Care a fost numărul persoanelor sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, care au achitat amenzile primite?

3. În cazul câtor persoane sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, a fost dispusă executarea silită și pentru ce sumă totală?

4. Care este numărul persoanelor sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, care au contestat în instanțele de judecată amenzile primite?

Lucrările la Cazinoul din Constanța au început - Sunt demolate în prezent elementele adăugate ulterior construcției. Va fi demolată și o scară construită după 1986, care nu a respectat stilul Art Nouveau CITEȘTE ȘI Lucrările la Cazinoul din Constanța au început - Sunt demolate în prezent elementele adăugate ulterior construcției. Va fi demolată și o scară construită după 1986, care nu a respectat stilul Art Nouveau

Profit.ro a adresat inițial aceste întrebări Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că instituția abilitată a răspunde este MAI", a fost răspunsul primit de la Biroul de presă al MFP.

Cei de la MAI, la rândul lor, au transmis că nu dețin situația centralizată privind sancțiunile contravenționale acordate în perioada 24.03.2020 - 22.04.2020.

"Precizăm că Grupul de Comunicare Strategică transmite zilnic informații privind situația determinată de răspândirea COVID-19 în România, care conțin inclusiv aspectele de care sunteți interesat. Cât privește sumele încasate de statul român din plata acestor amenzi în perioada de referință, vă informăm că printre atribuțiile instituției noastre nu se regăsește și colectarea banilor proveniți din amenzi, aceștia devenind venit integral la bugetul de stat. Precizăm, totodată, faptul că MAI nu deține date privind executarea silită sau cele privind contestarea amenzilor în instanțele de judecată", a comunicat, pentru Profit.ro, Direcția de Informare și Relații Publice a MAI.

Tesla pierde 13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră după ce Elon Musk a scris pe Twitter că prețul acțiunilor...este prea mare CITEȘTE ȘI Tesla pierde 13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră după ce Elon Musk a scris pe Twitter că prețul acțiunilor...este prea mare

Informările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică conțin însă doar informații despre numărul de persoane sancționate contravențional pentru nerespectarea măsurilor de restricționare a circulației și despre valoarea amenzilor dictate, nu și despre încasările efective din aceste amenzi.

După ce MAI a transmis răspunsul de mai sus către Profit.ro, ministrul de Interne, Marcel Vela, a reiterat la Digi24 faptul că ministerul nu deține situația încasărilor din amenzi și a adăugat că intenția Guvernului este ca acești bani să fie folosiți exclusiv în beneficiul sistemului medical și "pentru situații în care există persoane vulnerabile". Problema este că Legea finanțelor publice nu permite acest lucru. Potrivit actului normativ citat, "Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepția donațiilor și sponsorizărilor, care au stabilite destinații distincte". Situația este similară cu cea a unor promisiuni guvernamentale mai vechi, precum aceea că încasările din acciza suplimentară pe carburanți vor fi utilizate exclusiv pentru construirea de autostrăzi.

Profit.ro a trimis întrebările și direct la ANAF, care nu a răspuns în niciun fel până în momentul de față.

Piața auto la nivel global a scăzut cu 40% în luna martie, din cauza pandemiei, cu mult peste declinul din 2008 CITEȘTE ȘI Piața auto la nivel global a scăzut cu 40% în luna martie, din cauza pandemiei, cu mult peste declinul din 2008

Pe baza sintetizării informațiilor disponibile, Profit.ro a scris recent că, în mai puțin de o lună, de pe 24 martie până pe 19 aprilie 2020, au fost aplicate circa 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea restricțiilor impuse în cursul stării de urgență și că valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 400 de milioane de lei, suma egală cu cea încasată în luna februarie de stat din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale. Informația Profit.ro a fost preluată pe larg și de presa internațională.

Între timp, valoarea totală a amenzilor militare dictate de autorități a depășit 600 milioane lei.

În aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au fost majorate la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau până atunci. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de lei. În plus, din 31 martie, aceste amenzi merg la bugetul de stat, nu la cele locale, și se plătesc la trezoreriile ANAF.

FOTO Volkswagen încearcă din nou segmentul cabrio, de data aceasta cu T-Roc CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen încearcă din nou segmentul cabrio, de data aceasta cu T-Roc

Pe de altă parte, din rectificarea bugetară adoptată pe 17 aprilie, moment în care sancțiunile contravenționale pentru încălcarea legislației stării de urgență fuseseră deja înăsprite, iar totalul amenzilor aplicate se ridica la peste 300 milioane lei, rezultă că Guvernul nu prea se bazează, cel puțin în 2020, pe încasările suplimentare provenite din această sursă.

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare se plătesc în contul de Trezorerie aferent rubricii bugetare "Venituri din amenzi si alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate".

Astfel, OUG privind rectificarea bugetului de stat pe 2020 estimează, față de prevederile bugetare inițiale, un plus de încasări de numai 22,115 milioane lei din "Amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale" și unul de doar 13,395 milioane lei din "Alte amenzi, penalități și confiscări", în total circa 35,5 milioane lei. Suma este foarte mică în raport cu volumul total al amenzilor dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare (puțin peste 7%), chiar dacă există posibilitatea de a se achita jumătate în termen de 15 zile. 

Din documentarea Profit.ro a reieșit că pe rolul instanțelor de judecată au fost înregistrate până în prezent circa 100 de plângeri contravenționale, de contestare a amenzilor primite în baza ordonanței militare de restricționare a circulației. În cazul nici uneia nu a fost stabilit primul termen de judecată, dat fiind că activitatea în justiție este în bună măsură întreruptă pe perioada stării de urgență. Cel mai probabil, numărul celor care au formulat contestații este semnificativ mai mare, însă plângerile lor nu au fost încă înregistrate.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi ordonante militare
amenzi incalcare restrictii circulatie stare de urgenta
amenzi deplasare in afara locuintei
amenzi declaratie pe proprie raspundere
romani amendati ca au iesit din case
cum contest amenda
cum platesc amenda