Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter că se așteaptă la o clarificarea completă a faptelor în urma cărora jurnaliști ai televiziunii de stat ORF au fost răniți în timpul demonstrației diaspoerei, de vineri seara, din Piața Victoriei, București.
"Libertatea de expresie asociată cu libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene, în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat", a subliniat cancelarul austriac, adăugând: "Condamnăm confruntările violente din București în urmă cărora mulți demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea completă a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc o recuperare rapidă", a scris Sebastian Kurz, citat de News.ro.
În timpul revoltei violente care a izbucnit la protestul antiguvernamental de vineri seară din România, o echipă ORF aflată la București a fost atacată de poliție, potrivit informației publicate pe site-ul televiziunii austriece de stat.
Jurnaliștii au fost agresați în momentul în care jandarmii au atacat protestatarii violenți din apropierea lor.
CITEȘTE ȘI Prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, fostă consilieră a primarului Firea și recent numită în funcție de premierul Dăncilă, a dat ordinul intervenției în forță la mitingul diasporei. Jandarmii susțin însă că doar s-au apăratCorespondentul ORF, Ernst Gelegs, a transmis că un cameraman a fost bătut de jandarmi cu bastoanele. El a scăpat de agresiune doar în momentul în care le-a strigat de mai multe ori jandarmilor că este cameraman.
"El și-a revenit", potrivit lui Gelegs. "Corespondentul ORF a fost și el atacat. A fost împins la perete de un jandarm cu scut", se arată în articolul publicat pe site-ul televiziunii OE24.at.
Directorul-general Andreas Wrabetz este indignat, precizează articolul. "Echipa ORF era ușor de recunoscut dintre violențele demonstranților. Într-o țară din Uniunea Europeană este de așteptat ca o unitate specială să nu recurgă la forță brută împotriva reprezentanților mass-media care se află în exercitarea liberă a activității jurnalistice", se plânge Wrabetz.