Reorganizările instituționale vor duce la reducerea numărului de personal, angajații din acele instituții având suficient timp să găsească alternative, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
El a fost întrebat de jurnaliști dacă se vor face concedieri în sectorul public, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a afirmat că angajările la stat vor fi înghețate în anul 2025 și se va trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice. Totodată, premierul a subliniat că va fi înființat Departamentul pentru Eficientizarea Activității Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor, arată Agerpres.
„Nu cred că este nevoie în momentul de față de asemenea concedieri în masă, dar reorganizările instituționale vor duce la reducerea numărului de personal. Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat. De aceea, nu se fac lucrurile de azi pe mâine. Nu sunt neapărat concedieri pentru că sunt, pe de o parte, și plecările naturale. Dacă semnalul este clar – și știm exact de la bun început care sunt instituțiile care vor suferi modificări, acolo deja angajații din sectorul public știu ce-i așteaptă și au timp suficient, luni de zile, să găsească alternative. Mediul privat are nevoie de oameni pregătiți. Nu ne dorim să bruscăm nici sistemul bugetar, nu dorim să bruscăm nici mediul de afaceri, nici mediul privat – și acest fenomen natural trebuie susținut și încurajat. Sunt convins că foarte multe persoane din mediul public se pot recalifica sau se pot reangaja imediat în mediul privat”, a menționat Tanczos Barna.
„Eu salut inițiativa și hotărârea dânșilor de a conduce personal acest departament de regândire a sistemului public, pentru că, de acolo, având experiența domnului prim-ministru și determinarea domnului Bolojan, cu siguranță vor ieși soluții bune de reducere a aparatului de stat. Punctual, se vor analiza cazurile, urmând ca cele două-trei instituții comasate să vină cu o nouă schemă. Cele două-trei instituții care vor suferi modificări să vină cu noile scheme de personal. Nu vorbim de concedieri, vorbim de pregătirea acestor instituții, de o nouă structură, lăsând timp suficient ca acest fenomen să se producă cât se poate de repede și câte se poate de natural”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Guvernul a aprobat, în ședința de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ”ordonanța ‘trenuleț”, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcții speciale (taxa pe stâlp) și au fost decise înghețări de salarii și pensii în sectorul bugetar. Totodată, au fost eliminate facilitățile fiscale de care beneficiau persoanele angajate în sectoarele IT, construcții și agricultură.
Ministrul a declarat despre Ordonanța de urgență denumită Trenuleț că este ”pentru ajustare multisectorială”. ”România are nevoie de o corectare amplă a nivelului de cheltuieli publice, este fără tăgadă, iar această ordonanță ne ajută să intrăm într-o zonă de credibilitate necesară pentru a corecta traiectoria construcției bugetare”, a subliniat ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei sesizează DIICOT cu privire la propagarea de informații false privitoare la vânzarea lacurilor către străiniPotrivit lui Tanczos Barna, ”anul următor este un an la solidarității, în care economia trebuie să se sprijine, în primul și în primul rând, pe mediul privat, pe investițiile publice masive, finanțate de la bugetul european și din cel national”.
Ministrul a mai spus că ”avem nevoie și de acele reașezări fiscale în zona mediului privat, astfel încât să menținăm atractivitatea investițională a României”.
”Situația nu este ușoară, înțelegem nemulțumirile, venim după ani grei de pandemie, de inflație, criza energiei, război la graniță și un an electoral destul de complicat. Oamenii au trecut prin foarte multe încercări. Este normal ca statul, în momentul în care ne confruntăm cu asemenea situație, să se uite, în primul rând, în propria ogradă și răspunde cerințelor mediului privat, dar și așteptărilor cetățenilor, să taie masiv din propriile cheltuieli, să devină un stat mai suplu, să devină un stat care își respectă cetățenii, un stat care oferă servicii publice de calitate la un cost mai mic. Asta înseamnă reașezarea, asta înseamnă ajustarea multisectorială”, a explicat Tanczos Barna.
Ministrul a mai arătat că, spre comparație față de aceste tăieri de cheltuieli bugetare de peste 120 de miliarde de lei, pe partea de venituri sunt afectate acele întreprinderi mici și mijloci și acele persoane fizice care vor contribui cu aproximativ 7 miliarde de lei la acest nou echilibru.
”Practic 95% din efort se dorește să fie făcut pe partea statului român, așa cum am spus, cu direcție către un stat mai suplu, un stat care își respectă mai mult antreprenorii și cetățenii”, a mai declarat ministrul.
CITEȘTE ȘI Thailanda anunță că de la 1 ianuarie se va alătura BRICS ca stat asociat”Vorbim despre o reașezare corectă, fermă, în detrimentul statului obez. Este primul pas către formarea unui stat suplu în slujba cetățenilor”, a spus Tanczos Barna, despre Ordonanța cu măsurile fiscal ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
”Vom susține în continuare investițiile publice. Nu voi permite niciodată ca deficitul bugetar să se realizeze, să se încadreze în limitele impuse, pe seama investițiilor. S-a făcut acest lucru de foarte multe ori din România. Efectele au fost negative, câteodată devastatoare și nu ne mai permite ca economia să nu beneficieze de sprijinul de care are nevoie pentru a se menține și pentru a se dezvolta”, a arătat Barna.
”Avem timp suficient pentru a așeza temenic măsurile convenite, pentru a creiona un buget la începutul lunii ianuarie și pentru a aproba acest buget până la sfârșitul lunii ianuarie, dacă lucrurile merg conform planurilor”, a mai arătat ministrul Finanțelor.