O iniţiativă legislativă propune stabilirea și în România a datei de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, după modelul altor state europene și chiar al instituțiilor europene.
În data de 24 decembrie, creștinii sărbătoresc Ajunul Crăciunului, fiind ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie.
”Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru lisus Hristos”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Conform proiectului, la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.
De asemenea, un număr important de state membre care fac parte din Uniunea Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) au declarat ca zi nelucrătoare data de 24 decembrie, respectiv următoarele state: Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Slovacia.
Pe lângă aceste state o serie de alte ţări au stabilită data de 24 decembrie ca zi nebancară sau cu program redus în sectorul bancar şi în anumite domenii de activitate se aplică program redus, iar în această categorie se află Danemarca, Suedia, Ungaria, Liechtenstein.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce trebuie să facă o persoană cu suspiciune de infectare cu virusul Sars-COV-2”Este important de menţionat faptul că în România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale în care nu se lucrează un număr de 15 zile dintre care două din aceste zile, respectiv prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, se prăznuiesc întotdeauna într-o zi de duminică. Acest număr de sărbători legale este mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene dintre care amintim: Bulgaria; Lituania, Germania (incluzând sărbătorile din landurile federale): Spania (incluzând sărbătorile regionale). Mai mult decât atât, faţă de alte state, legislaţia naţională nu permite compensarea zilelor de sărbătoare legală prevăzute la art.139 alin.(l) din Codul muncii, care survin pe parcursul weekendului, cu zile libere nelucrătoare. în acest sens în anul 2021 şi 2022, un număr de 8 şi respectiv 6 zile de sărbători legale nelucrătoare se celebrează în weekend”, mai este argumentată în proiect necesitatea noii zile libere legale.
Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, care are timpul necesar să o adopte până la sărbătorile de iarnă.