Marea Britanie: Românii și bulgarii lucrează mai mult și sunt plătiți mai puțin decât britanicii

Marea Britanie: Românii și bulgarii lucrează mai mult și sunt plătiți mai puțin decât britanicii
scris 13 apr 2017

Aproximativ 61% dintre românii și bulgarii din Marea Britanie lucrează peste 40 de ore pe săptămână și sunt plătiți mai puțin decât britanicii, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, care arată că aceasta este o tendință generală în cazul muncitorilor proveniți din alte state membre ale Uniunii, relatează BBC.

Guvernul britanic intenționează să schimbe modul în care migrația este administrată, după ieșirea Marii Britanii din UE, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Executivul de la Londra nu a decis ce model să adopte după renunțarea la regula liberei circulații în UE, dar a promis că cei inteligenți și performanți vor fi în continuare atrași în Marea Britanie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit unui raport al biroului de statistică, în Marea Britanie, 3,4 milioane de lucrători, reprezentând 11% din total, sunt de naționalitate străină, potrivit datelor aferente anului 2016.

VIDEO Actorul Michael Douglas, vorbind despre imigranți: Mă plimbam prin Londra, erau șantiere și am auzit doar limba română CITEȘTE ȘI VIDEO Actorul Michael Douglas, vorbind despre imigranți: Mă plimbam prin Londra, erau șantiere și am auzit doar limba română

Dintre aceștia, 2,2 milioane sunt din Uniunea Europeană (7%) și 1,2 milioane din afara UE (4%).

Datele statistice arată că unul din șapte (14%) lucrători din sectoarele comerțului angro și de retail, hoteluri și restaurante este migrant, iar 64% dintre aceștia, respectiv peste jumătate de milion de oameni, sunt veniți din UE.

Lucrătorii din UE constituie până la 11% din angajații industriei prelucrătoare.

În cazul sectorului financiar și de servicii pentru afaceri, unul din opt lucrători din străini, inclusiv 382.000 din UE.

De asemenea, aproape 40% dintre lucrătorii din afara Marii Britanii ocupă posturi pentru care sunt supracalificați, față de o proporție de 15% în cazul britanicilor.

Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți CITEȘTE ȘI Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți

”Analiza de astăzi arată impactul semnificativ avut de migrația internațională asupra pieței muncii. Este important în mod special în comerțul angro și de retail, hospitalitate, administrație publică și sănătate, unde lucrează circa 1,5 milioane de angajați din afara Marii Britanii”, a declarat Anna Bodey, din partea biroului de statistică.

”Migranții din estul Europei, Bulgaria, și România, este probabil să lucreze mai multe ore și să primească salarii mai mici comparativ cu alți lucrători, reflectând parțial numărul lor în slujbe slab calificate”, a spus Bodey.

Comparativ cu o medie națională a câștigului de 11,3 lire pe oră, muncitorii proveniți din 14 state ale UE, între care Germania, Italia și Franța, câștigă mai mult (12,59 lire), în timp ce cei din Europa de Est sunt plătiți cel mai puțin, cu 8,33 lire pe oră.

Cea mai mare rată de ocupare a fost de 83%, în rândul muncitorilor din opt state din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE în 2004, precum și din România și Bulgaria, în timp ce rata de ocupare pentru lucrătorii non-UE a fost de 62%.

Biroul de statistică a explicat această situație prin faptul că multe persoane venite din afara UE se află în Marea Britanie la studii.

Guvernul și-a stabilit ca obiectiv reducerea migrației nete anuale, de la nivelul actual de 273.000 de persoane la sub 100.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
angajati