„Mai bine mor de coronavirus decât să o iau de la capăt cu afacerea după o muncă de 20 de ani!” Răbufnirea care marchează în America sfârșitul politicii „Stai acasă!”

„Mai bine mor de coronavirus decât să o iau de la capăt cu afacerea după o muncă de 20 de ani!” Răbufnirea care marchează în America sfârșitul politicii „Stai acasă!”

Dave Portnoy, fondator și președinte la Barstool Sports, a stârnit o furtună mediatică atacând politica #Stai acasă!

scris 6 iun 2020

Un clip video postat pe Twitter de fondatorul unei publicații sportive a generat un impact masiv în opinia publică americană pe măsură ce zeci milioane de persoane își dau seama că blocarea economiei nu poate fi o variantă prelungită la nesfârșit. Cele 8,5 milioane de vizualizări și preluarea acestuia pe TV a contribuit la replierea partizanilor politicii #Stai acasă! și reînscrie SUA pe calea redeschiderii totale. „Dacă nu vor fi oameni care să iasă din case, nimeni nu va avea locuri de muncă, nimeni nu va avea afaceri. Totul se va termina!”, era mesajul exasperat al lui Dave Portnoy, fondator la Barstool Sports, companie în valoare de jumătate de miliard de dolari.

Președintele SUA Donald Trump face în aceste zile pașii decisivi pentru revenirea la normalitate a vieții social-economice paralizate de recomandările epidemiologilor și de o politică de carantinare de masă care a vătămat bugetele familiale și mediul de afaceri. Chiar și guvernatorii de state aparținând Partidului Democrat, promotori ai unor restricții drastice, încep să cedeze, iar discursul s-a mutat asupra etapelor de redeschidere.

Urmărește-ne și pe Google News

Este rezultatul presiunilor dinspre cetățeni pentru abandonarea politicii îndoielnice „#Stai acasă!” în condițiile în care de la declanșarea crizei coronavirus închiderile masive sectoriale au aruncat în șomaj peste 30 milioane de lucrători, iar business-uri altădată viabile sunt împinse către faliment.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Blocajul economiei și carantinările de masă nu sunt soluție. La 3 săptămâni de la redeschiderea totală, statul american Georgia raportează mai puține cazuri noi de coronavirus decât la momentul reintrării în normalitate CITEȘTE ȘI Blocajul economiei și carantinările de masă nu sunt soluție. La 3 săptămâni de la redeschiderea totală, statul american Georgia raportează mai puține cazuri noi de coronavirus decât la momentul reintrării în normalitate

Un ecou al acestor nemulțumiri a venit chiar din partea fondatorului unei publicații de sport și cultură pop, al cărui mesaj pe Twitter a fost propagat foarte rapid de milioane de americani care au rezonat cu el. Dave Portnoy, fondator și președinte al Barstool Sports, companie cu o valoare de piață de aproape jumătate de miliard de dolari, a reacționat exasperat de propunerea venită din partea unor oficiali de a menține închisă economia până la găsirea unui remediu pentru boala COVID-19 și a publicat un clip video în care a urmărit să arate absurditatea propunerii.

Încă de la început, Portnoy era conștient că afirmațiile sale vor genera controverse și jumătate dintre cei care vor viziona clipul îl vor urî, iar jumătate îl vor iubi. Convins de poziția sa, a spus că dă drumul tiradei și va vedea ce iese.

Nemulțumirea sa principală este aceea că, inițial, pentru promovarea politicii carantinărilor de masă, epidemiologii și autoritățile au invocat necesitatea aplatizării curbei infectărilor, astfel încât sistemele medicale să nu fie covârșite, dar ulterior au extins circumstanțele în care restricțiile ar putea continua.

Statul american Colorado a tăiat aprope un sfert din numărul deceselor atribuite coronavirus, după un scandal în care o persoană în comă alcoolică a fost declarată moartă de COVID-19. Și în România sunt suspiciuni CITEȘTE ȘI Statul american Colorado a tăiat aprope un sfert din numărul deceselor atribuite coronavirus, după un scandal în care o persoană în comă alcoolică a fost declarată moartă de COVID-19. Și în România sunt suspiciuni

Răbufnirea lui Portnoy a venit după audierea în Senat a consilierului Casei Albe pe probleme medicale Anthony Fauci și care a afirmat că dacă economia va fi redeschisă cu totul, vor fi mulți morți și că restricțiile ar trebui prelungite până la găsirea unui remediu. „Să găsim un remediu? Cine spune că vom găsi remediu? Nu am găsit tratament pentru cancer. SIDA avem de peste 20 de ani și nu am găsit un tratament!”, exclamă Portnoy.

Pentru el este ca și cum sportivii s-ar înscrie într-o competiție pentru a concura pentru 6 ore și, cu jumătate de oră înainte de terminarea intervalului, ar fi anunțați că va dura pentru 10 ore. „Oamenii se pregătesc mental pentru ce le-ai cerut. Ați schimbat regulile!” Vede că în New York se prelungesc restricțiile, dar Arizona tocmai se redeschide. „Ce se întâmplă?!”

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. CEO-ul Keez, cu experiență în depășirea crizelor: Trebuie relansate bugetele de marketing, nu doar tăiate costuri, altfel ne împușcăm în picior CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. CEO-ul Keez, cu experiență în depășirea crizelor: Trebuie relansate bugetele de marketing, nu doar tăiate costuri, altfel ne împușcăm în picior

Mesajul lui Portnoy a ajuns în doar câteva zile la 8,5 milioane de vizualizări numai în originalul de pe Twitter, fără a mai socoti preluările pe Facebook sau YouTube. Propagarea acestuia cade atât în sarcina popularității construite în timp de ziaristul sportiv, dar este și rezultatul faptului că oamenii care trăiesc doar din muncă sau proprietarii de mici afaceri au rezonat cu acesta.

„Nu poți sta închis la nesfârșit!”, spune Portnoy. „Imaginați-vă muncind 1 an, 5 ani, 10 ani, 2 decenii, trăgând cu dinții pentru construirea afacerii. Au afaceri pentru care au muncit o viață ca să aibă de mâncare pe masă și să-și creeze o viață fericită. Acum trebuie pur și simplu să dea faliment?!”

Susținere de la fondatorul Tesla, Elon Musk

Acestuia i se pare de neconceput ca oameni liberi, care și-au construit cariera sau afacerea în economia reală, să depindă de decizii administrative ale autorităților. „Trebuie să se trezească doar când toată epidemia s-a terminat și să-i spună primarul că se poate întoarce la muncă? Să muncești la ce?! Compania va fi falită! Economia va fi în rahat!”, spune Portnoy, care consideră că business-ul său, fiind online, va rezista bine, dar se pune în pielea altor antreprenori.

„Dacă mi-ai spune mie că din cauza corona am pierdut afacerea și trebuie să mă întorc în anul 1995 și să încep totul de la început, mai bine aș muri de corona. Serios!”, afirmă cel care a fondat în 2003 Barstool Sports și care, deși a vândut pachetul majoritar de 51% al companiei, a rămas la controlul creativ, executiv și editorial. „Dacă am dedicat 20 de ani din viața mea, nu vreau să o iau de la început! Mai degrabă o să confrunt corona! Nu poți să-i faci pe toți să stea înăuntru și să o ia de la început! Este o nebunie!”

EXCLUSIV Regulile care vor fi impuse clienților pe terasele restaurantelor și barurilor: Mască doar în anumite zone CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regulile care vor fi impuse clienților pe terasele restaurantelor și barurilor: Mască doar în anumite zone

Este mesajul cu care s-a identificat nu numai americanul de pe stradă, dar și cel mai mediatizat miliardar al lumii. Elon Musk, pionier în industria automobilelor propulsate electric, a postat un comentariu pe Twitter în care îl susține pe Portnoy. „Bine zis! Te rog, candidează la o funcție publică. Politicienii și birocrații nealeși care ne-au furat libertățile ar trebui făcuți de rușine și aruncați afară din cetate!”, a afirmat acesta, făcând trimitere la o practică utilizată cu secole în urmă în civilizația occidentală ca cei care greșeau să fie batjocoriți prin ungerea cu petrol și acoperirea cu pene.

Publicația Newsweek a preluat mesajul și a afirmat într-un articol că Musk l-a încurajat pe Portnoy să candideze la Președinția SUA. Cel care a făcut din Tesla o companie de 150 miliarde de dolari a comentat malițios articolul din respectiva publicație, amintind că a recomandat doar o candidatură pentru o funcție publică, fără a specifica și care este aceasta.

Portnoy, care și pe contul de Twitter se prezintă ca @stoolpresidente, a ridicat, însă, mănușa și, om de marketing, a pus în vânzare tricouri „Portnoy/Musk 2024”, trimitere la o candidatură în tandem, cu CEO-ul de la Tesla ca vicepreședinte. „Dacă 1 miliard de oameni vor cumpăra acest tricou, voi candida”, era mesajul care însoțea vânzarea produsului vestimentar cu care s-a pozat inclusiv Musk.

„Mai bine mor de coronavirus decât să o iau de la capăt cu afacerea după o muncă de 20 de ani!” Răbufnirea care marchează în America sfârșitul politicii „Stai acasă!”

În tirada sa de pe Twitter, Portnoy afirma că nu vrea să-și impună punctul de vedere și că fiecare cetățean ar trebui să facă așa cum consideră, fără însă ca autoritățile să împiedice administrativ reluarea activităților. „Dacă ți-a așa de frică de corona, stai acasă. Paturile sunt disponibile...”

Recunoaște că nici soluția sa nu este ideală, dar e singura care ar ține economia funcțională. „Nu e o opțiune grozavă; nu sunt opțiuni grozave, dar nu poți decima întreaga economie. Cum o să meargă? Să stăm în case până găsim tratament?! De unde a venit asta?! Cine spune că o să-l găsim?! Nu este o garanție! Înseamnă că ne-am terminat ca omenire?! Duceți-vă la dracu!”, exclamă Portnoy.

Am mai ratat o șansă! Nu contează, mergem înainte spre prăpastie CITEȘTE ȘI Am mai ratat o șansă! Nu contează, mergem înainte spre prăpastie

„Este un risc. Suntem americani. Trebuie să ne asumăm riscuri! Dacă oamenii vor să iasă afară, să iasă afară; dacă vor să stea înăuntru, să stea înăuntru!”, continuă ziaristul sportiv, completând că, totuși, ca toți oamenii să stea în casă ar fi ceva nesustenabil. Reluarea activității păstrează șansele de relansare. „Cel puțin mai avem o șansă să facem față așa cum au făcut cei din Elveția sau alte țări care au lăsat virusul să înainteze. Altminteri, nu avem șanse. Dacă nu vor fi oameni care să iasă din case, nimeni nu va avea locuri de muncă, nimeni nu va avea afaceri. Totul se va termina!”, spune Portnoy care cere să fie lăsat să reia activitatea. „Lăsați-mă să arunc zarul și să mă joc cu corona. Dați-mi o șansă! Este tot ce vreau...”

Este tirada care l-a adus și la televiziune. Tucker Carlson, cel care la Fox News are emisiunea cu a 2-a audiență de la un post TV de știri, unde este depășit doar de colegul său Sean Hannity, cu ratinguri triple față de CNN, afirmă că, deși Portnoy nu este epidemiolog sau economist, are poziția cu cel mai mare sens din tot ce s-a exprimat până acum cu privire la restricțiile introduse pentru evitarea răspândirii coronavirus.

Cât timp vor mai continua măsurile de autodistrugere a economiei? De ce în țara condusă de epidemiologi nu se aude nicio voce de la BNR? CITEȘTE ȘI Cât timp vor mai continua măsurile de autodistrugere a economiei? De ce în țara condusă de epidemiologi nu se aude nicio voce de la BNR?

Sub presiunea bugetelor familiale și a constrângerilor sociale, populația SUA tinde tot mai mult către părăsirea caselor și mesajul în această direcție a devenit preponderent, catalizat inclusiv de intervenții precum cea a lui Portnoy. În repliere, același doctor Fauci, care afirmase că ieșirea din carantinările de mase ar aduce moarte, acum a spus că prelungirea politicii #Stai acasă! ar provoca foarte multe victime.

Este poziția care atrage revenirea lui Portnoy cu un mesaj pe Twitter: „Nimeni nu știe nimic din ce facem.” Nu purta mască! Ba poartă mască! Stai acasă! Ba să ieși din casă! Totul este contradictoriu și politicile au avut la bază mai degrabă ghicitul decât elemente care țin de știință. Reprezentantul pe politici medicale al Casei Albe este ținta directă a ultimei intervenții: „Se schimbă. Pare că nu știe ce se întâmplă. Pare un om simpatic. Am început să cred că e senil... Abia ai spus în fața Senatului că dacă redeschidem prea repede, oamenii vor muri; acum spui că dacă nu deschidem suficient de repede, oamenii vor muri. Alege odată o variantă, Fauci!

 

viewscnt
Afla mai multe despre
barstool sports
dave portnoy
criza
coronavirus
donald trump