Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la școală. Șeful statului a arătat însă că în localitățile în care apar mai multe cazuri de coronavirus, va fi luată măsura organizării cursurilor online. În acest caz, autoritățile au în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru părinți pentru a sta acasă cu copiii.
De ce este important: Odată cu încheierea anului școlar a încetat măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, în starea de urgență și de alertă, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copiii săi, beneficiind de plata a 75% din salariu.
Guvernul a prelungit și pentru prezent starea de alertă, dar măsura sprijinirii financiare a părinților a încetat, de vreme ce anul școlar s-a încheiat.
CITEȘTE ȘI Lege nouă: Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate. Valabilitate diferităPreședintele Iohannis a arătat că pe 14 septembrie va începe noul an școlar preuniversitar, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la școală.
Învățământul online va completa învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic, iar decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se va pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii și a Inspectoratului școlar, în funcție de trei scenarii.
Klaus Iohannis a explicat că aceste trei scenarii sunt :
- Scenariul verde - în localitatea respectivă există mai puțin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
- Scenariul galben - între 1 și 3 persoane detectate cu noul coronavirusîn ultimele 14 zile, în ultimele 14 zile;
- Sscenariul roșu - unde au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
Întrebat ce se va întâmpla cu părinții în cazul în care copiii acestora sunt obligați să stea acasă și să participe online la cursuri, șeful statului a arătat că este analizată măsura asigurării unui sprijin financiar unui părinte, așa cum s-a întâmplat în starea de urgență, pentru a supreveghea copiii.
”Este în discuție un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii, acasă. Totuși, nefiind vorba de închiderea totală a școlilor, nu se poate lua o măsură care îi privește pe toți și, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulți guvernați să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja și copiii, dar și pentru a veni în sprijinul părinților și sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluție legislativă corectă”, a spus Iohannis.
CITEȘTE ȘI Sprijin guvernamental de 500 euro pentru fiecare angajat care a lucrat în telemuncă în starea de urgențăParlamentul a stabilit, la începutul lunii mai, că un părinte are dreptul anul acesta la zile libere, plătite de la buget, pentru supravgeherea copilului, nu doar pe perioada stării de urgență, ci până la încheierea anului școlar.