Inspectorul general al Inspectorului Școlar al Municipiului București, Ioana Mihaela Neacșu, afirmă că nu este de acord cu plățile informale în sistemul de educație și le transmite directorilor de școli ca, în cazul în care le lipsesc diverse materiale, să facă solicitări în acest sens "consiliilor locale, primăriilor, direcțiilor de administrare a învățământului", în loc să se adreseze "buzunarului părinților".
"Nu suntem de acord cu nicio idee de plăți informale în sistemul de educație. Educația este gratuită. Cetățenii susțin educația prin taxele și impozitele pe care le plătesc către stat și mai ales, în Bucureștii fiind, vă pot spune că există cooperarea administrațiilor publice locale în sensul acoperirii tuturor nevoilor din școală. Nu înseamnă că neg existența unui asemenea fenomen. În urmă cu aproximativ o lună am lansat un comunicat de presă, în parteneriat cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți București, prin care precizam că nu suntem de acord și nu recomandăm părinților. În acel moment luaseră inițiative individuale de a se implica în diferite activități de reparații, de pregătire a sălilor de curs în vederea începerii anului școlar. Mai departe de atât, materialele de curățenie, de igienă ale copiilor, conform legii, se suportă din finanțarea complementară de către administrațiile locale. Dacă există situații în care le lipsesc, directorii școlilor, în loc să se adreseze buzunarului părinților, ar trebui să se adreseze consiliilor locale, primăriilor, direcțiilor de administrare a învățământului. Am întâlnit și situații în care școala avea în buget alocate de la primărie sume, dar din comoditate, să folosim un termen elegant, conducerea școlii nu a demarat achiziția publică pentru asigurarea cu materialele respective, preferând să se adreseze părinților, că reprezintă o cale mai lesnicioasă de a asigura aceste materiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este obligatorie achiziționarea auxiliarelor didactice pe care profesorii și învățătorii le recomandă la clasă. Mai ales în învățământul primar, este un adevărat elan al părinților care ar cumpăra zece auxiliare, pentru că au impresia că, cu cât este numărul mai mare, cu atât este mai clar garantată și mai eficientă învățarea copilului. Trebuie un echilibru și o măsură în toate. Profesorii, învățătoarele aduc și pun la dispoziția copilului diferite materiale didactice ajutătoare. Multe învățătoare fac asta. Există și metode alternative celor de achiziționa la nesfârșit teancuri și teancuri de cărți. Toate aceste plăți informale, gen fondul clasei, această goană după achiziționarea de auxiliare, toate sunt pentru liniștea și confortul părinților și cerute de aceștia în cea mai mare parte. Nu mai vorbim de greutatea ghiozdanului bietului copil, care își deformează coloana", a declarat Neacșu, potrivit Agerpres..
Ea arată, totodată, că există o problemă legată de faptul că din ce în ce mai puțini profesori sunt dispuși să devină directori de școli, aceasta fiind "cea mai mare problemă în materie de resursă umană".