Premierul Florin Cîțu a convocat vineri, la ora 10.00, la Palatul Victoria,o întâlnire în care se vor discuta măsurile pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică din 13 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a arătat că masca va fi obligatorie în continuare în unitățile de învățământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinați. Este luată în considerare și ipoteza ca, în cazul în care apar infectări cu COVID-19 într-o clasă, elevii care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în sistemul de învățare online, iar cei vaccinați să poată continua cu prezență fizică.
„Un ordin comun, ministrul Educației, ministrul Sănătății, va apărea în perioada 1 – 3 septembrie, după ce vom avea date concrete despre evoluția pandemiei. Până atunci, pregătim acest ordin. Vom avea chiar vineri, 20 august, începând cu orele 10.00, o întâlnire convocată de prim-ministru la Guvern, în prezența doctorului Raed Arafat, în prezența ministrului Sănătății Ioana Mihăilă, în prezența INSP, în prezența colonelului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranță în școli, din perspectivă epidemiologică, știut fiind faptul că decizia este de deschidere a școlilor cu prezență fizică în data de 13 septembrie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat miercuri la Antena 3 cum va începe școala din septembrie, în condițiile în care încă nu a fost emis ordinul comun al MEN și MS privind regulile sanitare în unitățile de învățământ.
El a vorbit și despre măsurile luate în calcul care vor fi dezbătute la întâlnirea de vineri de la Guvern.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Guvernul pregătește majorarea valorii tichetului de masă cu 8 bani și a tichetelor de creșă cu 10 lei„Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de reprezentant DSP pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Este o acțiune de conștientizare pe care trebuie să o facem înainte de începerea școlii. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie care, în cazul apariției unor situații, cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar elevii care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică. Nu să fie obligați, să poată continua cu prezență fizică”, a explicat Cîmpeanu.
Întrebat dacă la nivelul Guvernului sunt discuții despre vreun beneficiu material de 100 lei care ar putea fi acordat acestor elevi, ministrul Educației a răspuns: „Nu am niciun fel de idee despre acest subiect, dar cu siguranță la întâlnirea de vineri vom discuta despre orice măsuri pot susține vaccinarea. Vă spun de măsuri care să stimuleze procesul de vaccinare prin conștientizarea importanței vaccinării”.
Chestionat cu ce propuneri concrete va merge la întrunirea de vineri de la Palatul Victoria, Cîmpeanu a replicat: „De promovare, prin acțiuni interactive, împreună cu reprezentanții DSP a importanței vaccinării”.
„De prezentare a opțiunilor în funcție de evoluția epidemiologică. De susținere, încă de pe acum, a regulilor de protecție sanitară. Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. De asemenea, distanțarea adecvată va rămâne o regulă. De asemenea, evident respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ. Din perspectiva educației, ne vom asigura că în fiecare școală se înțelege importanța acestor măsuri pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică”, a completat el.
Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor și elevilor și în România, cum se întâmplă în alte țări precum Scoția și Anglia, ministrul Educației a reamintit că testarea în școli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinților.
„Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinților. Vom discuta inclusiv despre importanța testării pentru a sensibiliza părinții în a își da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinților pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta și în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu.