Bucureștiul este un oraș sufocat de trafic și de betoane, iar starea mediului a ajuns într-o fază critică. Pentru fiecare bucureștean există doar 0.88 copaci, în condițiile în care calculul e făcut pentru o populație de doar 1,9 milioane, conform cu ultimul recensământ din 2011. Cel mai prost o duc locuitorii din Sectorul 2, cu o jumătate de copac fiecare, iar cel mai bine sunt cei din Sectorul 1, cu doi arbori jumătate de fiecare. Datele și concluziile apar într-un raport de mediu, o cartografie a problemelor cu care se confruntă Capitala, întocmit de expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, și publicat pe Platforma de Mediu.
Conform raportului citat, în București au fost inventariați 1.717.339 arbori, dintre care 194.000 în păduri. Dintre aceștia, 110 arbori sunt ocrotiți. Dacă raportăm aceste date la numărul de locuitori, reiese că media pe București este de 0,88 arbori, în condițiile în care Uniunea Europeană recomandă 3 arbori pe cap de locuitor.
Între componentele infrastructurii verzi a municipiului București au fost incluse: Pădurea Băneasa, Parcul Natural Văcărești, parcurile municipiului București și celelalte componente verzi (grădini ale complexelor rezidențiale, aliniamente stradale, scuaruri, etc.), potrivit buletin de bucuresti.
Iar acest spațiu verde total insuficient este și distribuit inegal. Cel mai bine stau locuitorii din Sectorul 1, care au la dispoziție 1757,7 hectare de spații verzi în care sunt 555.336 arbori. Ceea ce la o populație de 227.609 locuitori înseamnă 77 de mp de spațiu verde pentru fiecare om și 2,44 copaci.
La polul opus se află Sectorul 2, cu cel mai puțin spațiu verde și cei mai puțini copaci. Iar în Sectorul 3 sunt cele mai multe spații verzi degradate.