Senatorii USR au fost nevoiți să retragă din dezbaterea Parlamentului un proiect de lege care prevedea eliminarea prezentării certificatelor medicale la încheierea căsătoriei, după ce proiectul a fost modificat în comisiile de specialitate cu impunerea unor obligații medicale suplimentare față de cele actuale.
De ce este important: În prezent, în vederea încheierii căsătoriei, ofițerul de stare civilă solicită viitorilor soți, pe lângă actele de identitate și certificatele de naștere, certificate medicale privind starea sănătății acestora.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteDe asemenea important: Certiflcatul medical privind starea sanățății viitorilor soți cuprinde examenele medicale serologic, veneric, pulmonar și neuropsihic, cu scopul depistării unor infecții cu HIV/SIDA, a sifilisului sau pentru diagnosticarea tuberculozei (TBC).
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Deși se îmbată de 10,6 ori pe an, românii sunt cuprinși de regrete. Femeile din România regretă mai mult decât bărbațiiLiderul senatorilor USR, Radu Mihail, alături de alți colegi parlamentari, a inițiat un proiect legislativ care propunea inițial eliminarea obligativității prezentării certificatelor medicale privind starea sănătății pentru persoanele care doresc să se căsătorească.
Inițiatorii argumentează că pentru românii din diaspora care doresc să se căsătorească la ambasadele României din străinătate, procedura presupune dificultăți deoarece certificatele trebuie traduse și legalizate în limba română, dacă sunt obținute în străinătate, și oricum sunt acceptate ca valabile doar 14 zile.
De asemenea, acest certificat medical prenupțial este obligatoriu în vederea căsătoriei, deși 99,9% dintre persoanele care fac testarea pentru HIV, sifilis și tuberculoză primesc un răspuns negativ.
”Pentru 99,9% din cetățenii României, acest test reprezintă doar o etapă suplimentară într-un proces birocratic complicat, care necesită dosar cu șină și o sumă de documente atașate dosarului. Fără a dori să diminuăm eforturile semnificative pe care sistemul medical le face pentru combaterea răspândirii acestor boli, întrebarea care se pune în acest context este oportunitatea testării la căsătorie. România este, din acest punct de vedere, singurul stat din UE în care acest certificat este o etapă obligatorie în procesul de căsătorie”, arată inițiatorul proiectului de lege.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În comisia de sănătate a Senatului, proiectul a fost avizat favorabil, dar un amendament adoptat și inițiat de medicul și senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel a menținut obligația prezentării certificatului medical, adăugându-i o serie de alte teste medicale obligatorii, contrar scopului proiectului.
Certificatele medicale privind starea sănătăţii viitorilor soți, solicitate la încheierea căsătoriei, ar fi trebuit astfel ”să facă dovada efectuării testării pentru Virus hepatitic B, Virus hepatitic C, Grup sanguin, Rh, Sifilis, TBC şi alte (sic! - n. red.) eventuale investigaţii decise de medicul de familie”, conform amendamentului votat de senatori în comisii.
Senatorul Radu Mihail a declarat pentru Profit.ro că a solicitat retragerea proiectului legislativ, solicitare aprobată luni de Senat, pentru a evita adoptarea proiectului în forma amendată și birocratizarea în mai mare măsură a actelor necesare căsătoriei.
”Dacă scopul proiectului ar fi fost îmbunătățirea stării de sănătate cetățenilor care se căsătoresc, discutam cu autoritățile și elaboram un program de sănătate specific. Debirocratizarea procedurilor solicitate cetățenilor este un subiect diferit de rezolvarea problemelor de sănătate. Voi reveni cu acest proiect când se va înțelege că cele două subiecte trebuie discutate separat”, a declarat pentru Profit.ro senatorul Radu Mihail.