Operatorul de servicii medicale private LIV Hospital din Turcia, parte din grupul care deține și spitalele Medikal Park, fondat de omul de afaceri Muharrem Usta, a atras anul trecut 256 de pacienți români, pentru tratamente sau consultații, iar Murat Ercan, international marketing and business development director, spune că potențialul de a trata pacienți români este foarte mare.
”Pentru Turcia, România are un potențial mare ca să-i tratăm pacienții. Este trist că vedem acest potențial, dar ponderea românilor va crește pe măsură ce ne vom face cunoscuți prin tehnologiile și medicii bine pregătiți pe care îi avem”, afirmă Ercan.
El spune că LIV Hospital este deschis să împărtășească medicilor români know-how-ul pe care îl deține.
De la deschiderea primului spital, în Istanbul, în 2013, și până în prezent LIV Hospital a tratat 683 de români. LIV Hospital operează în prezent două spitale, în Istanbul și Ankara, și mai are în construcție o unitate în Istanbul.
Pacienții români au fost tratați în LIV Hospital pentru diferite probleme de sănătate, de la analize de rutină la cancere în stadii avansate, dar și intervenții estetice.
”Unii dintre ei cu probleme ușoare sau doar pentru un simplu check-up, altii cu probleme mult mai grave, cum ar fi cancerul. Costurile diferă în funcție de problema de sănătate a fiecărui pacient, ne este imposibil să dăm o cifră anume mai ales că celor cu probleme de cancer li se întocmește un tratament personalizat”, spune Amalia Mahmutoglu, international marketing specialist, care se ocupă de pacienții români.
Doi dintre pacienții români spun că au ales serviciile spitalului din Istanbul, fie din cauza indisponibilității medicilor din România, fie a neîncrederii în serviciile medicale românești.
O româncă din Cluj, Doinița Milan, operată în urmă cu ceva timp de cancer la sân la Institutul Oncologic din Cluj, unde a făcut și chimioterapie, nu a criticat serviciile din România, dar povestește că experiența neplăcută pe care a avut-o în preajma sărbătorilor de iarnă a determinat-o să meargă în Turcia.
”M-am simțit rău înainte de sărbători, am încercat și la stat și la privat, dar personalul era în vacanță și nu avea cine să-mi dea o decizie. Am venit aici prin recomandări. Mi s-au făcut toate investigațiile, medicii au stabilit tratamentul, iar pe 25 decembrie am făcut prima ședință de chimioterapie”, spune aceasta, arătând că una din diferențele față de România este grija și comportamentul medicilor față de pacienți.
Ea plătește, astfel, 900 euro pe o ședință de chimioterapie, la care se adaugă cheltuielile de transport și cazare.
Un alt pacient, Lucian Stoian, spune că vine în fiecare an împreună cu soția și copii pentru analize de rutină, pentru că are încredere că rezultatele sunt cele corecte. El arată că preferă să vină în Turcia pentru un set complet de analize, pentru care plătește 1.500 de euro.
LIV Hospital are o echipă de 6 oameni care se ocupă exclusiv de pacienții străini, plus o echipă de traducători.
În total, numărul pacienților străini tratați de LIV Hospital numără 19.163 persoane, cei mai mulți provenind din Orientul Mijlociu, urmat de Azerbaijan, Kazakhstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, țările din Balcani și alte state din Europa.
LIV Hospital cuprinde toate specialitățile medicale, mai puțin transplant, și efectuează intervenții complicate precum makoplastia (proteza parțială a genunchiului) radioterapia intervențională, cancerul coloanei vertebrale și tratamente cu celule stem, în special la copii.
Majoritatea operatorilor de servicii medicale din Turcia, printre care Anadolu, Acibadem, Florence Nightingale și American Hospital, mizează pe turismul medical, pacienții străini ajungând acolo prin firme specializate.
De altfel, Turcia a investit și continuă să investească foarte mult în dezvoltarea sectorului medical și în pregătirea personalului medical, devenind una dintre cele mai dezvoltate piețe de servicii private de sănătate din Europa, cu peste 500 de spitale.