Incendii în Los Angeles - Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

Incendii în Los Angeles - Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință
scris astăzi, 14:41

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP.

''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'', a mărturisit pentru AFP acest antreprenor, afectat de criza de pe piața asigurărilor din California, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Surpriză la actualizarea codurilor CAEN - Apar furnizarea de servicii sexuale și operarea de stabilimente de prostituție CITEȘTE ȘI Surpriză la actualizarea codurilor CAEN - Apar furnizarea de servicii sexuale și operarea de stabilimente de prostituție

Înaintea incendiilor mortale care continuă să facă ravagii în Los Angeles și împrejurimi, acest bărbat de circa 50 de ani era proprietarul ''unui paradis'', la porțile metropolei americane: o reședință la poalele muntelui, flancată de mai multe dependințe, cu vedere la Oceanul Pacific.

Însă, companiile private de asigurări, îngrijorate de riscul de incendiu, nu au vrut niciodată să-i ofere asigurare. Timp de mai bine de 10 ani, Sebastian Harrison a fost nevoit să recurgă la sistemul public de asigurări, plătind prime din ce în ce mai mari.

După ce factura a ajuns la aproape 40.000 de dolari pe an după pandemie, în comparație cu 8.000 de dolari în 2010, a renunțat cu totul la asigurare.

''Nu e ca și cum mi-aș fi cumpărat o mașină de lux în loc să cotizez la o asigurare, ci am considerat că să mă hrănesc pe mine și familia mea era mai important'', a spus el.

Pentru acest fost actor, incendiile s-au transformat într-un coșmar.

''Sunt foarte îngrijorat pentru că această proprietate era tot ce aveam'', a spus el, punându-și speranța în ajutoarele federale.

Statele Unite au ''salvat băncile în timpul crizei financiare, apoi au acordat subvenții oamenilor în timpul pandemiei de COVID-19, trebuie deci să așteptăm'', a spus el.

Riscuri climatice

Sebastian Harrison nu este nici pe departe un caz izolat: în California, devastată de numeroase incendii în ultimii 15 ani, asigurarea unei locuințe a devenit o adevărată cursă cu obstacole.

Iar asta pentru că politicile democrate adoptate în scopul limitării prețurilor s-au întors împotriva populației. Împiedicați să-și fixeze în mod liber prețurile, asigurătorii și-au făcut bagajele din cauza riscurilor climatice.

Cel mai recent exemplu, State Farm, unul dintre giganții acestui sector, a anunțat marți rezilierea a circa 30.000 de contracte de asigurare a locuinței.

Termocentralele pe cărbune din Germania ar putea fi menținute în rezervă mai mult decât se preconiza CITEȘTE ȘI Termocentralele pe cărbune din Germania ar putea fi menținute în rezervă mai mult decât se preconiza

În mijlocul acestui exod, incendiile care fac ravagii la Los Angeles în mijlocul lunii ianuarie consolidează imaginea unei Californii imposibil de asigurat împotriva schimbărilor climatice.

Pagubele se vor cifra la zeci de miliarde de dolari și, potrivit multor experți, acestea vor fi incendiile cele mai costisitoare din istoria Statelor Unite. În cartierul de lux Pacific Palisades, preferat de celebrități, prețul mediu al unei locuințe este de 3,5 milioane de euro.

Autoritățile nu sunt optimiste. Comisarul pentru asigurări Ricardo Lara, care a implementat reforme importante la finalul anului 2024, este sceptic că acestea ar fi suficiente pentru restabilirea pieței.

''Nu mai știu acum întrucât (...) cea mai mare frică a mea era că am putea suferi o astfel de catastrofă'', a recunoscut el sâmbătă într-un articol pentru San Francisco Chronicle.

Chiar și sistemul public de asigurări, conceput pentru proprietarii excluși de companiile private, pare în pragul imploziei.

Exodul companiilor de asigurare

Denumit FAIR, sistemul a fost creat în 1968 ca soluție temporară. Însă odată cu exodul sectorului privat, numărul locuințelor pe care le asigură a crescut drastic în ultimii ani.

Fondul are în rezervele sale doar 200 de milioane de dolari, o sumă cu mult mai mică în comparație cu pierderile estimate în Pacific Palisades, unde a încheiat asigurări pentru numeroși proprietari particulari.

Pentru a împiedica agravarea crizei, California a decretat un moratoriu prin care interzice timp de un an asiguratorilor să rezilieze contractele în zonele afectate de incendii.

Un demers care nu îl liniștește pe Gabrielle Gottlieb, a cărui locuința situată în Pacific Palisades a supraviețuit flăcărilor.

''Asigurătorul meu a reziliat (contractele) cu mulți dintre cunoscuții mei în ultimele luni și mi-e teamă să nu mă abandoneze și pe mine'', a explicat acest artist în vârstă de 60 de ani. ''Practic, ni se spune indirect: 'succes peste un an!'''.

Furnizor indian de piese auto intră în România CITEȘTE ȘI Furnizor indian de piese auto intră în România

Temeri cărora li se adaugă explozia anunțată a primelor de asigurare din cauza recent adoptatelor reforme.

Pentru a stăvili exodul asiguratorilor, California le va acorda o mai mare libertate tarifară. În schimbul revenirii lor în zonele vizate de riscuri mari de incendii, își vor putea fixa prețurile evaluând riscurile de pagube viitoare, evident mai ridicate în comparație cu istoricul pierderilor anterioare utilizate până în prezent.

''Imobiliarele și impozitele sunt deja foarte ridicate în California'', a spus Robert Spoeri, un proprietar din Pacific Palisades, abandonat de compania sa de asigurare privată, în septembrie. ''Dacă asigurarea crește din nou, cine va mai putea trăi în acest stat?''. 

viewscnt
Afla mai multe despre
los angeles
incendiu