Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii (RIL) promovat de Parchetul General și a stabilit că măsura controlului judiciar, dispusă de procuror, poate fi atacată la instanță prin plângere, iar decizia judecătorilor nu mai poate fi contestată la un complet superior. Practic, a fost eliminată a doua cale de atac a controlului judiciar.
Decizia se aplică doar persoanelor în cazul cărora procurorii au dispus anchetarea sub control judiciar și nu și în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri de tip preventiv. Astfel, dacă o persoană a fost pusă sub control judiciar de către Parchet, ea poate face plângere împotriva măsurii la instanță, dar decizia va fi definitivă și nu va mai putea fi contestată la o instanță superioară.
"Admite recursul în interesul legii formulat de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință: În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 213 și 215.1 alin.5 din Codul de procedură penală stabilește: Încheierea prin care judecătorul de drepturi și libertăți soluționează plângerea formulată de inculpat împotriva ordonanței procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit măsura preventivă a controlului judiciar este definitivă. Obligatorie, potrivit art. 474 alin.4 din Codul de procedură penală. Pronunțată, în ședință publică, azi 7 decembrie 2015", este conținutul Deciziei nr. 25, pronunțată în dosarul 21/2015.