Impozitul pe transferul de proprietate în cazul dării în plată va fi eliminat prin ordonanță de urgență

Impozitul pe transferul de proprietate în cazul dării în plată va fi eliminat prin ordonanță de urgență
scris 9 iun 2016

Ministerul Finanțelor va schimba Codul Fiscal printr-o ordonanță de urgență pentru a-i scuti de plata impozitului pe transferul de proprietate, în cazul operațiunilor de dare în plată, pe cei care apelează la această procedură pentru o proprietate, analizând însă toate tipurile de situații pentru a nu mai apărea probleme ulterioare, a anunțat, joi, ministrul de resort, Anca Dragu. Inițiatorul Legii privind darea în plată, deputatul Daniel Zamfir, a declarat pentru Profit.ro că scutirea de impozit va fi valabilă pentru o singură dare în plată, de această facilitate urmând să beneficieze atât debitorul principal, cât și eventualul garant.

"În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepție pe o proprietate supusă regimului de dare în plată. Ne-am întâlnit ieri și cu reprezentanții notarilor și cu ai Parlamentului care au lucrat la această lege, suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile și să le surprindem în mod corect în această modificare, astfel încât să se poată implementa, să nu ne lovim și de alte probleme", a afirmat Dragu, prezentă la un congres financiar, citată de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Solicitată să lămurească dacă excepția de la plata impozitului va fi aplicată pentru toate persoanele care apelează la darea în plată, după ce în ultima variantă afirmase că va lua în considerare doar debitorii care au o singură locuință, ministrul a precizat că cel mai simplu este să prevadă o proprietate dată în plată.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

"Situația în care am lua după tranșe de venit sau alte criterii ar fi de greu de implementat, în felul acesta am ajuns la această concluzie, că trebuie să găsim un mecanism simplu", a menționat Dragu.

Pentru cei care au fost deja executați silit și nu au plătit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat, ministrul a afirmat că a luat în considerare și această situație, dorind să acopere toate tipurile de cazuri și să le trateze, astfel încât ordonanța să fie una compeletă.

Alte situație întâlnită care trebuie avută în vedere se referă la stingerea unui credit prin darea în plată care a fost garantat cu mai multe proprietăți, spre exemplu un apartament și un teren, fiind discuții dacă debitorul este scutit de impozit pentru ambele proprietăți sau doar pentru una.

"Acesta este genul de situație pe care o avem în vedere și o analizăm, de aceea lucrăm cu toți, să avem o vedere de ansamblu", a mai spus Dragu.

Inițiatorul Legii privind darea în plată, deputatul Daniel Zamfir, a declarat pentru Profit.ro că scutirea de impozit va fi valabilă pentru o singură dare în plată, de această facilitate urmând să beneficieze atât debitorul principal, cât și eventualul garant.

El a precizat că formularea din text va fi: "Impozitul nu se datorează în cazul transferului de proprietate efectuat în condițiile Legii 77/2016".

Notarii au decis să își scadă cu 50% onorariul pentru darea în plată. Decizia trebuie validată de ministrul Justiției CITEȘTE ȘI Notarii au decis să își scadă cu 50% onorariul pentru darea în plată. Decizia trebuie validată de ministrul Justiției

Ordonanța de urgență va modifica Codul Fiscal și va trebui să fie finalizată până la sfârșitul lunii, astfel încât să prindă parlamentarii încă în activitate, până la vacanță.

Dragu a adăugat că ministerul va încerca să lanseze proiectul de ordonanță în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Inițiatorul Legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a anunțat ieri pe Facebook că a agreat împreună cu reprezentanții Finanțelor scutirea de impozit pentru toți debitorii care aleg să dea în plată.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea
impozit
guvernul
elimina
dragu