Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți

Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți
scris 26 feb 2017

Roboții ar putea înlocui treptat muncitorii care lucrează în fermele din Marea Britanie, cei mai mulți provenind din Europa de Est, în contextul în care țara se pregătește să iasă din Uniunea Europeană, iar salariul minim în creștere înseamnă costuri tot mai mari pentru producători de legume și fructe, relatează The Guardian.

Roboții devin tot mai prezenți în fermele din întreaga lume, pe măsură ce prețul lor scade, iar salariile minime acordate în sectorul agricol cresc.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest context, autoritățile britanice se gândesc să înlocuiască muncitorii, cei mai mulți provenind din Europa de Est, cu roboți.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit datelor statistice oficiale, comunitatea românilor din Marea Britanie număra peste 220.000 de persoane în 2016, aproape dublu față de 2013, având una dintre cele mai rapide creșteri.

În prezent, fermele britanice folosesc pe scară largă doar aparate automate pentru mulgerea vacilor. În martie, cercetătorii britanici vor încerca să producă legume și fructe într-o fermă din centrul Marii Britanii exclusiv cu ajutorul roboților.

Unii producători susțin că avansul salariului minim ar putea să-i scoată din afaceri în viitor dacă nu vor găsi metode de a crește productivitatea.

În plus, deprecierea lirei sterline din ultimul an, în raport cu euro, a redus entuziasmul străinilor care lucrează în Regatul Unit. În ianuarie 2016, o liră valora 1,36 euro, iar în prezent 1,17 euro, o scădere de 14%.

Fermele din Marea Britanie vor avea nevoie anual de 90.000 de lucrători sezonieri până în 2021, peste cei 250.000 de angajați permanenți.

Trei sferturi dintre aceștia provin în prezent din țări ale UE, în principal din Europa de Est. În contextul deprecierii lirei sterline și a ieșirii din UE, dacă doar unul dintre cinci lucrători decide să meargă în altă țară, Regatul Unit va avea nevoie de alți 50.000 de angajați.

Totuși, specialiștii avertizează că, în prezent, costul roboților performanți care pot fi utilizați în mod eficient în agricultură este prea mare.

Unul dintre partenerii furnizorului de fructe Hall Hunter Partnership, Harry Hull, consideră că, deși scumpi, roboții care pot culege fructe ar putea deveni o soluție viabilă economic în 2019, dacă Marea Britanie iese din UE.

“Dacă Theresa May va decide în 2019 că ‘asta e, sunteți pe cont propriu’, asta ar schimba radical modul în care abordez problema. Aș avea 500 de roboți în doi ani și probabil aș cheltui 5 milioane de lire sterline pentru ei”, a declarat Hull.

Soluția ar putea deveni viabilă economic în contextul în care, deși roboții au o viteză mai mică decât lucrătorii umani, ei pot lucra non-stop.

Totuși, noile tehnologii au nevoie de investiții importante la început, pe care nu toți fermierii și le-ar permite.

Aceștia ar putea cere granturi, reduceri de taxe sau dobânzi mai mici la credite pentru a putea face noile achiziții.

În plus, fermierii ar putea cere de la retaileri și procesatori contracte mai avantajoase, pe termene mai lungi și cu prețuri garantate.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
agricultură
migratie
roboti