Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul ICCJ a motivat de ce primarii nu mai pot ataca în instanță hotărârile consiliilor locale: partea vătămată este unitatea administrativ teritorială și nu primarul în sine.
Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat, prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că primarii nu mai pot ataca în instanță deciziile consiliilor locale. Instanța a considerat că executivul (primarul) nu are dreptul să conteste ceea ce decide deliberativul (consiliul local), atâta vreme cât hotărârile acestuia privesc unitatea administrativ teritorială și nu persoana celui care ocupă funcția de lider ales al acesteia.
Clarificarea chestiunii de drept a fost solicitată de către judecătorii Curții de Apel București, după ce primarul general Sorin Oprescu a acționat în instanță Consiliul General al Municipiului București, solicitând anularea hotărârii acestuia, prin care era stabilit bugetul Regiei Autonome de Transport în Comun (RATB), aferent anului 2013. Oprescu a considerat, la vremea respectivă, că bugetul RATB ar fi fost prea mare, ceea ce a dus la diminuarea fondurilor alocate investițiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dată fiind decizia completului de dezlegare a unor chestiuni de drept din cadrul ICCJ, Curtea de Apel București a respins, definitiv, acțiunea intentată de primarul general. Tardiv pentru a mai produce, oricum, vreun efect asupra bugetului RATB din anul 2013, dar acțiunea a dus la o clarificare judecătorească ce va produce multe efecte pe viitor, în cazul tuturor hotărârilor consiliilor locale din România.
În România există aproape 3.200 de primari și tot atâtea consilii locale.