Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru "sentimentul" de dispreț exprimat public față de însemnele autorității

Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru "sentimentul" de dispreț exprimat public față de însemnele autorității
scris 29 aug 2016

Guvernul  este de acord cu reintroducerea unei pedepese din Codul Penal aferent regimului comunist, astfel încât manifestările prin care se exprimă dispreț față de însemnele României sau emblemele unor autorități să fie  pedepsite cu închisoarea. Pedeapsa fusese eliminată din Codul Penal în 2009, neexistând argumente pentru menținerea ei.

La începutul acestui an, Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR, prin care se propune reintroducerea infracțiunii de "ofensă adusă însemnelor naționale". Această infracțiune fusese introdusă la sfârșitul anilor '60, în perioada regimului comunist, iar în 2009, o dată cu revizuirea legislației legislației penale, a fost eliminată.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin inițiativa legislativă se propune ca orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni sau 1 an sau amendă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La momentul adoptării propunerii legislative în Senat, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere, însă recent, înaintea dezbaterii proiectului în Camera Deputaților, Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte. Avizul Guvernul este doar consultativ, deputații fiind cei care vor decide soarta proiectului.

Operatorii de telefonie nu pot fi obligați să asigure internet gratuit. Se încalcă libertatea economică și Constituția, susține Consiliul Legislativ CITEȘTE ȘI Operatorii de telefonie nu pot fi obligați să asigure internet gratuit. Se încalcă libertatea economică și Constituția, susține Consiliul Legislativ

Guvernul se arată astfel  de acord inclusiv cu modul în care proiectul definește expresia "dispreț pentru însemnele României, pentru emblemele sau însemnele de care se folosesc autoritățile". 

Potrivit definiției din proiect, prin acest tip de dispreț se înțelege "a) lipsă de considerație sau stimă; b) sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție; c) defăimare".

Incriminate vor fi "faptele săvârșite în public prin care se exprimă dispreț", conform proiectului.

Proiectul de lege nu specifică însă ce fel de fapte s-a putea sancționa cu închisoarea, dacă este vorba de manifestări de protest, de distrugere a unor însemne, ci se rezumă doar  la incriminarea exprimării publice a unor "sentimente", lipsei de considerație sau chiar de atenție față de niște însemne oficiale.

Probabil, în cazul în care acest proiect ar trece și de Camera Deputaților și ar fi promulgat de președintele României, magistrații vor trebui să se pronunțe în instanță dacă un contribuabil nemulțumit, care își exprimă lipsa de considerație față de o instituție a statului, despre care consideră că nu îl servește sau îi asigură drepturile în mod adecvat, va ajunge sau nu la închisoare.

Parlamentul și Guvernul scot din sertare proiecte care pot schimba semnificativ peisajul bancar local CITEȘTE ȘI Parlamentul și Guvernul scot din sertare proiecte care pot schimba semnificativ peisajul bancar local

De altfel, Consiliul Legislativ a atras atenția, în avizul transmis, la rândul său, Parlamentului, că noul Cod Penal a renunțat la incriminarea unor asemenea fapte în urma "analizării necesității acestei incriminări, dar și a proporționalității dintre natura și severitatea mijloacelor de constrângere, pe de o parte, și importanța valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de altă parte".

Consiliul Legislativ subliniază că, la momentul eliminării acestei ofense, s-a arătat că "în ceea ce privește necesitatea incriminării unei asemenea fapte nu există argumente care susțină în mod rezonabil menținerea acesteia în sfera de protecție penală în condițiile în care practica judiciară este aproape inexistentă în această materie".

viewscnt
Afla mai multe despre
inchisoare
dispret
insemne
embleme
sentiment
manifestare
public
fapta
incriminare
ofensa
guvern
parlament