Guvernul susține principiul ca persoanele cu dificultăți de achitare a ratelor bancare să poată apela la darea în plată, proiect aflat în dezbaterea Parlamentului, dar cu definirea clară a beneficiarilor prin stabilirea în lege a unui caracter social explicit, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Subiectul a fost discutat în ședința de miercuri a Guvernului, ministerele implicate formulând o serie de amendamente.
Astfel, Ministerul Justiției observă o serie de "deficiențe procedurale" legate de proiectul legii privind darea în plată, în sensul că nu sunt cunoscuți exact beneficiarii și nu există o diferențiere clară a persoanelor care nu pot achita ratele bancare de cele care nu vor să achite plățile la termen.
La rândul său, Ministerul Finanțelor susține o serie de amendamente care să consolideze caracterul social al legii, și anume stabilirea unui grad de îndatorare și a unei limite de creditare. În același timp, Finanțele atenționează că extinderea prevederilor legii dării în plată la programul Prima Casă nu ar fi benefic din perspectivă socială, deoarece persoanele care au accesat credite imobiliare prin intermediul acestui program nu par să fie grevate de probleme sociale, a arătat oficialul guvernamental.
CITEȘTE ȘI Anca Dragu: Legea dării în plată trebuie să îi sprijine pe datornicii cu probleme și să nu erodeze încrederea dintre bănci și cliențiSenatul a adoptat, luni, în unanimitate, legea prin care persoanele fizice pot ceda băncilor imobilele ipotecate, în schimbul stingerii datoriilor. În forma adoptată, legea se aplică doar debitorilor cu credite de până la 150.000 de euro, cu destinația de locuință.
Legea privind darea în plată, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, a trecut de Senat și merge mai departe, pentru decizia finală, la Camera Deputaților.