Ministerul Mediului lucrează la un proiect de modificare a legislației, astfel încât magazinele să perceapă o garanție pentru ambalaje și PET-uri, pentru a crește cantitățile reciclate, a declarat ministrul de resort, Costel Alexe, în cadrul unei dezbateri online pe această temă.
Care este perspectiva în retail și e-commerce va fi explicat de mari jucători la Videoconferința Profit.ro, transmisă în direct la postul de televiziune Profit TV și organizată în parteneriat cu UniCredit Bank. Detalii pot fi văzute AICI
"Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toți ca țară și pe toți cei care sunt implicați în această industrie, autoritățile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din țara gropilor de gunoi în țara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantități impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deșeuri", a spus Alexe, arată Agerpres.
Astfel, comercianții sunt obligați să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Din 2022, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri.
Dacă nu ar fi adoptat ordonanța, România ar fi riscat trimiterea în judecată de către Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligații privind reciclarea ambalajelor din comerț și altor obligații privind deșeurile.
Acum, ministrul s-a referit și la un sistem de garanții și returnare.
"Vrem ca fiecare dintre noi să-și poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spații special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpărați o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poate o garanție simbolică pe care să o primească cetățeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu așa", a afirmat oficialul.
El a amintit că în România se reciclează doar 14% din deșeuri, ceea ce este foarte puțin.