Guvernul pregătește atacul împotriva băuturilor energizante: Interdicții de vânzare în magazine și fără aparate automate

Guvernul pregătește atacul împotriva băuturilor energizante: Interdicții de vânzare în magazine și fără aparate automate
scris 15 iun 2018

Comercianților le va fi interzis să mai vândă băuturi energizante tinerilor care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, urmând să fie interzisă și vânzarea acestor băuturi prin intermediul aparatelor automate. Simultan, va fi interzisă comercializarea acestui tip de băuturi în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția universităților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Pentru nerespectarea acestor interdicții, comercianții vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Noile reguli au fost pregătite la nivelul Guvernului, cu intenția de a fi aplicate într-un termen de aproximativ o lună de la aprobare.

Este o interdicție oarecum similară aplicată de mai mulți ani de autorități în cazul țigărilor, în sensul de a interzice vânzarea către minori, dar care în practică este rar respectată și la fel de rar sancționată de autorități.

EXCLUSIV Lanț de restaurante - retras discret din România după 10 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lanț de restaurante - retras discret din România după 10 ani

Argumentul este că aceste băuturi energizante, care sunt băuturi non-alcoolice ce conțin cafeină, vitamine din complexul B și alte ingrediente ca taurina, D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat), ginseng și guarana, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice, sunt în trendul preferințelor tinerilor, fiind accesibile, dar și cu posibile efecte negative asupra organismului la un consum excesiv.

"Cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafeina decât un espresso. gură ocazie. Efecte ale consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi).

FOTO Din nou curse aeriene ieftine între București și Viena. Niki Lauda, triplu campion mondial de Formula 1, își readuce avioanele în România, în înțelegere cu Ryanair CITEȘTE ȘI FOTO Din nou curse aeriene ieftine între București și Viena. Niki Lauda, triplu campion mondial de Formula 1, își readuce avioanele în România, în înțelegere cu Ryanair

Persoanele care nu consumă regulat cafea sau alte băuturi cu cafeină, pot înregistra o creștere a presiunii arteriale sistolice mult mai rapid în urma consumului de băuturi energizante. Depedența de cafeină este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Prin expunerea repetată la cantități mari de cafeină, organismul va experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanțele conținute în băuturile energizante", sunt argumentele de la nivelul Guvernului, care avansează și cifre:

- în perioada 2014-2016, numai la nivelul municipiului București au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu băuturi energizante la copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani. Dintre aceste cazuri, 2 copii au asociat consumul de băuturi energizante cu alcoolul. Cazurile raportate în această perioadă au necesitat una până la 4 zile de internare în spital.

- un număr de 13 cazuri au fost semnalate la adolescenți - 15-17 ani - reprezentate prin consum voluntar (nu accidental). În fapt, aceasta este vârsta cea mai vulnerabilă în cazul consumului unor astfel de produse.

Băuturile energizante se încadrează în categoria băuturilor consumate în special de tineri și copii, cu o frecvență în creștere în ultimii ani. într-un studiu EFSA din 2013 se arată că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante

viewscnt
Afla mai multe despre
energizante
interdicții
bauturi