Guvernul susține că testarea obligatorie a apei potabile îmbuteliate din comerț, nu doar la sursă și la 12 ore după îmbuteliere, ci obligatoriu și cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, nu este fezabilă nici financiar, nici administrativ. Acest nou tip de control este propus de parlamentari, care arată că în ultima perioadă au fost înregistrate depășiri ale nivelurilor permise de microorganisme din apa îmbuteliată.
Autorii proiectului arată că, în urma analizelor, au fost identificate, în apa îmbuteliatã aflată pe raftul magazinelor, niveluri depășite ale conținutului de bacterii sau de substanțe nocive.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform proiectului, autoritățile ar trebui să verifice și cauzele modificării compoziției apei, de exemplu, dacă ar fi materialul plastic în care a fost îmbuteliată, precum și condițiile de depozitare.
Guvernul se opune însă adoptării proiectului de lege, subliniind că nu este clar și practic
Astfel, Executivul a comunicat Parlamentului că legislația actuală privind calitatea apei este conformă directivelor europene, iar Identificarea unor potențiali factori de risc generatori de boli cu impact grav asupra sănătății consumatorului, apăruți în contexul unor deficiențe ale procesului de îmbuteliere, transport, depozitare sau comercializare, implică un diagnostic complex, cu o durată ce depășeste cu mult termenul de 3 zile prevăzut în proiect.
În ceea ce privește verificarea cauzelor modificării compoziției apei din cauza „materialului plastic în care este pusă apa”, Executivul subliniază că normele tehnice de exploatare și comercializare a apelor minerale naturale impun ca ”recipientele de imbuteliere trebuie să fie tratate sau fabricate astfel încât să se evite modificarea calității microbiologice, chimice sau fizico-chimice a apei minerale naturale”. În plus, materialele care vin în contact cu alimentele, inclusiv cu orice tip de apă care este îmbuteliată, sunt reglementate printr-o legislație specifică.
Guvernul apreciază că din proiect nu se înțelege care este momentul în care se impune efectuarea monitorizării respective, respectiv când există dovezi care atestă prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme.
CITEȘTE ȘI Lege specială pentru apa minerală. Producătorilor de apă "de izvor" și "de masă" li se impun contracte de concesiune, redevențe și taxe de exploatare”Soluțiile juridice propuse de inițiatori nu conduc la rezolvarea problemei invocate. Astfel, realizarea unei monitorizări referitoare la calitatea apei potabile îmbuteliate cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate înscris pe etichetă nu este fezabilă, deoarece va crea un blocaj la nivelul autorităților județene de sănătate publică care nu vor avea la dispoziție resursele financiare și umane necesare pentru efectuarea monitorizării suplimentare a diverselor produse aflate pe piață la un moment dat, acestea având termene de valabilitate diferite”, arată Guvernul.
În comunicarea transmisă Parlamentului, Executivul mai arată că într-un magazin se poate găsi apă potabilă îmbuteliată de același producător, dar cu termene de expirare diferite, iar acest lucru face imposibilă monitorizarea de către autoritatea județeană de sănătate publică, întrucât ar fi necesare teste zilnice sau la intervale foarte scurte de timp.
Inițiativa va intra în în perioada următoare în dezbaterea Paramentului, cu propunerea de a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență.