Taxa auto deja plătită de șoferi și care trebuia restituită acestora într-un interval de 5 ani va fi rambursată acestora, pe cale administrativă, cel târziu până în martie 2019, Guvernul intervenind în acest sens prin ordonanță de urgență. În luna februarie, Profit.ro a semnalat că legislația nu mai permite la acest moment rambursarea banilor, fapt confirmat atunci oficial de Ministerul Mediului.
Profit.ro a arătat atunci că este nevoie de o nouă ordonanță pentru rambursarea banilor.
Ulterior, ministrul de atunci al Mediului, Daniel Constantin, a anunțat că timbrul de mediu va fi restituit proprietarilor de mașini care l-au plătit, Guvernul urmând să adopte un act normativ.
Acum, după 6 luni, Guvernul a stabilit, prin act normativ, următorul calendar de rambursare:
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injurii- pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
- pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Pentru primirea banilor, trebuie depusă însă o cerere la sediile ANAF.
Nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la articolul 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, transmite Guvernul.
Articolul respectiv stabilește că nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
În decembrie, Profit.ro a anunțat, citând surse oficiale, că oficialii Comisiei Europene au deschis un dosar EU Pilot, care poate precede declanșarea unei proceduri de infringement, și în cazul timbrului de mediu, încasat în continuare de stat. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în pofida deciziei Curții Constituționale, care a avizat, recent, anularea timbrului de mediu de către Parlament, România riscă infringement dacă nu returnează timbrul de mediu celor care l-au plătit.