Guvernul este obligat să preia în legislație normele UE care să conducă la diminuarea consumului de țigări, astfel că a format un comitet interministerial care să elaboreze o strategie în acest sens și să identifice și măsuri împotriva contrabandei cu produse din tutun.
Comitetul va funcționa în coordonarea Ministerului Sănătății și va coordona procesul de transpunere în legislația națională a prevederilor europene privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.
Executivul arată că, în majoritatea statelor membre UE, există structuri naționale care planifică politicile privind consumul de tutun iar la nivelul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății există, de peste 10 ani, o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătății.
Potrivit datelor Executivului, bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze de boală și mortalitate în România, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzând 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice și 19% din decesele prin boli cardiovasculare.
În 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în creștere cu 9,6% față de anul 2008, dintre care marea majoritatea (10.071 persoane) au murit din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008. Incidența fumatului în rândul populației adulte din România este de 26,9%, conform Global Adults Tobacco Survey.
Guvernul a înființat, în luna martie, și un consiliu național pentru coordonarea politicilor și acțiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool.