Deputații au amânat, marți, aprobarea unui proiect de lege care prevede că părinții vor putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a arătat că Guvernul va înainta propuneri în Parlament pentru completarea proiectului privind acoperirea costurilor angajatorilor în cazul în care s-ar putea prelungi perioada de ședere acasă pentru părinți.
Proiectul a fost inițiat, în martie anul trecut, de parlamentari ALDE, iar, apoi, aceeași idee a fost susținută într-un proiect legislativ al parlamentarilor liberali.
Senatul a adoptat în luna iulie proiectul, dar acesta mai trebuie votat și în Camera Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Propunerea legislativă acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități, atunci când unitățile de învățământ sunt închise ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme.
În situația familiilor monoparentale, zilele libere sunt acordate părintelui care este și tutorele legal al copilului.
Potrivit proiectului menționat, indemnizația pentru fiecare zi liberă este plătită din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetului de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de astfel de zile libere, au prevăzut inițiatorii.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - adoptat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabilePremierul Orban i-a solicitat însă ministrului Muncii să vină cu propuneri la proiectul de lege astfel încât, pe de o parte, să fie create condiții mai ales familiilor monoparentale pentru supravegherea copiilor, dar pe de altă parte ”să nu genereze costuri pentru angajatorii privați și așa afectați”.
Ministrul Violeta Alexandru a arătat că va formula astfel de propuneri în Parlament, având în vedere că proiectul nu stabilește o perioadă limită în care un părinte poate rămâne acasă și nici ”nu prevede nimic cu privire la cuantumul în cazul în care s-ar putea prelungi această perioadă de ședere acasă, pentru a asigura costurile la nivelul angajatorilor”.
Proiectul ar putea fi rediscutat și votat până joi de Camera Deputaților.