Guvernul a stabilit câți bani va da pe oră medicilor care vaccinează, precum și medicilor de familie care programează la vaccinare

Guvernul a stabilit câți bani va da pe oră medicilor care vaccinează, precum și medicilor de familie care programează la vaccinare
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2021

Guvern a stabilit, vineri, acordarea unor sume de bani personalului care participă la vaccinare, urmând ca medicii să fie plătiți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră, sume brute. De asemenea, vor fi plătiți și medicii de familie, în funcție de numărul pacienților pe care îi vor programa pentru vaccinare. Costurile estimate inițial atât pentru 6 luni de plată, cât și pentru funcționarea centrelor de vacinare însumează peste 1,5 miliarde lei.

Inițial, proiectul de ordonanță de urgență cu sumele respective prevedea 100 lei de oră pentru medici, 50 lei pe pentru asistenți și 25 lei de oră pentru registratori.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Sănățății, Vlad Voiculescu, a precizat că este vorba de plata pentru personalul medical care efectuează vaccinarea suplimentar față de programul de lucru, nu de personalul medical detașat.

FOTO Platforma pentru programarea la vaccinare a căzut în prima fază. Telefoanele sunt ocupate UPDATE Platforma este operațională CITEȘTE ȘI FOTO Platforma pentru programarea la vaccinare a căzut în prima fază. Telefoanele sunt ocupate UPDATE Platforma este operațională

Potrivit proiectului de ordonanță, având în vedere că la nivel național sunt organizate sau se află în curs de organizare și operaționalizare un număr de aprox. 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenți medicali și 2.000 registratori medicali, costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1,188 miliarde lei pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru acordarea beneficiilor către medicii de familie, costurile estimate se ridică la suma de 202,84 milioane lei pentru o perioadă de 6 luni.

De asemenea, Guvernul estimează că pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 este necesară o sumă de aproximativ 112,78 milioane lei pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare. Estimările au fost realizate la nivelul fiecarui judet în funcție de numărul de centre de vaccinare organizate în acest scop și de dotările sau reabilitările necesare.

Guvernul schimbă actul cu salariul minim CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă actul cu salariul minim

Conform ordonanței aprobate și prezentate de ministrul Vlad Voiculescu, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 personalul medico-sanitar și auxiliar beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat după cum urmează: a) 90 lei/oră pentru medici; b) 45 lei/oră pentru asistenți medicali; c) 20 lei/oră pentru registratori.

Pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanelor aflate pe listele proprii de asigurați, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:

a) pentru primii  50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;

b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;

c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

VIDEO&FOTO Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID

Tarifele prevăzute mai sus sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise pe platforma de programare și validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare.

Totodată, tarifele prevăzute mai sus sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva Covid-19, la momentul la care vor exista tipuri de vaccinuri care permit administrarea la nivelul cabinetelor de medicina de familie.

Medicii de familie beneficiază pentru serviciile acordate persoanelor care nu au un medic de familie, sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecarei etape de vaccinare, stabilită prin instrucțiunile emise de președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), de următoarele tarife :

a) pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse – 15 lei;

b) în cazul in care medicul de familie realizeaza in cabinetul propriu activitatile prevazute la litera a) și vaccinarea propriu-zisă - de 30 lei.

Sumele acordate persoanelor fizice detașate sau delegate reprezintă venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

INFOGRAFIC Efectele pandemiei și Brexitului: numărul est-europenilor din Marea Britanie, inclusiv al românilor, a scăzut semnificativ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Efectele pandemiei și Brexitului: numărul est-europenilor din Marea Britanie, inclusiv al românilor, a scăzut semnificativ

Cheltuielile curente și de capital pentru operaționalizarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ”Sănătate”.

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli:

a)  cheltuielile prevăzute în Programul național de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanți, etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS nr.377/2017;

b)  cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate în cadrul unităților sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens.

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, din sumele transferate de la bugetul de stat către bugetele locale, autoritățile administraţiei publice locale asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli:

a) pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

b) pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19 în România, cu modificările ulterioare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
vaccin
medici
familie
plata
ora