Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul școlar/universitar 2019-2020

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul școlar/universitar 2019-2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2019

Guvernul a aprobat, miercuri, cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2019-2020, pentru învățământul liceal fiind luat în calcul numărul mediu din ultimii trei ani - 134.000 de locuri pentru clasa a IX-a. Pentru școala profesională și învățământul dual au fost prevăzute 60.000 de locuri, în timp ce pentru studiile universitare de licență vor fi 63.771 de locuri.

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat, în anul școlar/universitar 2019 - 2020, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform Ministerului Educației, propunerile privind cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar au la bază proiectele planurilor de școlarizare elaborate de fiecare inspectorat școlar județean și al municipiului București și sunt fundamentate pe criterii legislative, economice, demografice, geografice și socio-economice.

FOTO Norul de praf saharian a ajuns deasupra României CITEȘTE ȘI FOTO Norul de praf saharian a ajuns deasupra României

În ultimii trei ani, au fost ocupate pentru clasa a IX-a - învățământ liceal de zi, în medie, 134.000 de locuri. În aceste condiții, proiectul de hotărâre de Guvern pentru anul școlar 2019-2020 a luat în calcul atât acest grad de ocupare, redistribuind locurile disponibile pentru învățământul profesional, cât și propunerile transmise de inspectoratele școlare județene.

"De asemenea, menționăm ocuparea anuală a circa 30.000 de locuri la școala profesională și în învățământul dual, pentru care proiectul adoptat astăzi prevede 60.000 de locuri în anul școlar 2019-2020. În acest mod se realizează o distribuire echilibrată a numărului de locuri pentru anul I de studii în învățământul liceal, profesional și postliceal, în funcție de solicitările inspectoratelor școlare județene și pe baza prognozei ocupării forței de muncă pe regiuni de dezvoltare/județe", arată MEN.

Conform sursei citate, având în vedere politicile educaționale în domeniul învățământului profesional și tehnic, corelate cu documentele strategice europene în domeniu (Strategia Europa 2020) și cu țintele strategice asumate de România în domeniul educației, începând cu anul școlar 2015-2016, cifrele de școlarizare alocate învățământului profesional, aprobate prin hotărâre de Guvern, au fost în creștere, astfel încât acestea să acopere tendințele de dezvoltare a acestui important segment educațional, simultan cu reducerea abandonului școlar în interiorul învățământului profesional și tehnic.

Cifra de școlarizare pentru forma de organizare în sistem dual a învățământului profesional de stat este fundamentată prin investigarea și analiza nevoilor de calificări ale operatorilor economici, dar și pe baza cererilor formulate de agenții economici.

Pentru învățământul terțiar nonuniversitar (postliceal) au fost prevăzute 31.541 de locuri, dintre care 28.000 de locuri sunt repartizate pentru anul I, învățământ cu frecvență zi și cu frecvență serală.

În ceea ce privește învățământul superior, documentul aprobat miercuri stabilește creșterea de la 63.201 locuri pentru studiile universitare de licență, alocate anul trecut, la 63.771 de locuri/granturi de studii finanțate de la bugetul de stat (inclusiv învățământ militar), dintre care 5.000 de locuri sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare ale României și 2.000 de locuri pentru absolvenții liceelor situate în mediul rural.

De asemenea, vor fi 36.041 de locuri pentru studiile universitare de masterat, inclusiv învățământ militar (în ușoară creștere față de anul trecut - 35.973), dintre care 4.500 de granturi pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale României, și 3.043 de locuri pentru studiile universitare de doctorat (inclusiv învățământ militar), dintre care 300 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale României.

Pentru rezidențiat au fost stabilite 4.710 locuri.

Cifra de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020 este fundamentată și propusă în temeiul art. 222, alin. (1) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

"Menționăm că cifra de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020 se încadrează în finanțarea aprobată pentru anul financiar 2019 și respectă previziunea bugetară pentru anii financiari 2020 și 2021, conform Programului de Guvernare. În același timp, se are în vedere respectarea țintei asumate în Strategia Europa 2020 privind ponderea absolvenților de învățământ terțiar de vârstă 30-34 ani. Sunt prevăzute, în continuare, locuri în învățământul preuniversitar și superior pentru etnicii români din afara granițelor țării, cetățenii români cu domiciliul stabil în străinătate și cetățenii străini, în baza documentelor bilaterale și a ofertelor unilaterale. De asemenea, se păstrează facilitățile și locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învățământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, dar și studii universitare, indiferent de ciclul de studii", arată MEN.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
scoala
licenta