Greenpeace România susține că măsurile luate de Primăria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente și nu aduc o îmbunătățire concretă a calității aerului. ”Locuitorii își pun zilnic sănătatea în pericol”, au transmis reprezentanții organizației.
”Registrul spațiilor verzi, Strategia antipraf, Centura verde a Bucureștiului, construirea unei rețele funcționale de piste de biciclete, elaborarea de strategii pentru diverse tipuri de deșeuri, dezvoltarea unei rețele independente de monitorizare a calității aerului la nivelul municipiului Bucuresti – acestea sunt proiectele promise (și bugetate generos) cetățenilor Bucureștiului în urmă cu 3 ani, dintre care însă niciunul nu a fost realizat”, au scris reprezentanții Greenpeace România, pe pagina oficială de Facebook, potrivit News.ro.
Potrivit acestora, ”măsurile luate de PMB, prin Planul Integrat de Calitate Aer adoptat în iunie 2018, sunt ineficiente și nu aduc o îmbunătățire concretă a calității aerului”.
CITEȘTE ȘI Liderul suprem iranian Ali Khamenei a ordonat să se remedieze "neglijențele" și a cerut să se spună adevărul în cazul avionului ucrainean”În timp ce Primăria Municipiului București, Ministerul Mediului - România și Garda Națională de Mediu par incapabile să gestioneze implementarea acestor măsuri, păstrându-le la nivelul declarațiilor pompoase, locuitorii Capitalei își pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creșterii alarmante a poluării aerului. Vrem #AerCuratAcum!”, au mai scris reprezentanții organizației.
Încă de luni, Gabriela Firea și Costel Alexe s-au contrat pe tema poluării din București.
Costel Alexe a declarat, luni, că depășirile privind poluarea aerului din Capitală sunt tot mai mari de la an la an și că instituția pe care o conduce va suplimenta fondurile pentru ca primăriile din orașele poluate să își poată achziționa mijloace de transport public electrice.
În replică, Primăria Capitalei a transmis, luni seară, că rețelele independente de măsurare a calității aerului nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. În plus, indicii de calitate la care se face referire ”reprezintă valori momentane înregistrate de către stațiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”.
Schimbul de replici între cei doi a continuat apoi la diferite tlevizuni, dar și pe Facebook.
În ceea ce privește poluarea aerului, Alexe a spus, marți seară, la Antena 3: ”Orice depășire a concentrației maxim admise de PM 10 sau PM 2,5 ne pune sănătatea în pericol. În București, acest prag de pericol sau de alertă se depășește în ultimii doi ani o dată la cinci zile. Datele ne arată că, în 2018, din cele 365 de zile ale anului, în mai bine de 70 de zile bucureșteni s-au plimbat pe străzile orașului în mijlocul pragului de alertă”.
Alexe a spus că, potrivit Comisiei Europene, cele mai poluate orașe sunt Brașov, Iași și București, primarii celor trei localități fiind invitați la discuții la București, în 20 ianuarie.
Miercuri, Gabriela Firea l-a invitat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-i prezenta măsurile antipoluare luate de Primăria Generală, iar joi a prezentat date din care rezultă că, la sfârșitul lui 2019, indicele calității aerului în București era ”Excelent”, în replică la criticile ministrului Mediului, Costel Alexe, despre care spune că minte, are obrazul gros și este incompetent, numindu-l ”Ministrul - Otravă”.
Vineri, Gabriela Firea a anunțat, într-o conferință de presă, că a pregătit plângere penală pe numele ministrului Alexe, pentru că a alarmat populația din București.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a scris, vineri seară, pe Facebook, că ”realitatea este că Bucureștiul, alături de Brașov și Iași, este unul dintre cele mai poluate orașe ale țării” și nu s-a luat aproape nicio măsură pentru remedierea situației.
”Mă lasă rece amenințările cu plângeri penale, aluziile și ironiile ieftine la care apelează doamna Gabriela Firea, pentru a masca propria indolență și ineficiență”, a scris Alexe.